Γιατί οι εκλογές στην Αμερική γίνονται πάντα Τρίτη και πάντα τον Νοέμβριο – Όλα τα παράδοξα

Γιατί οι εκλογές στην Αμερική γίνονται πάντα Τρίτη και πάντα τον Νοέμβριο - Όλα τα παράδοξα

Μόλις λίγο διάστημα πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ, ταξιδεύουμε στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών με ρεκόρ, παράξενες ιστορίες, πρωτιές και πληροφορίες, παράξενα για μια σταθερή εκλογική μάχη 2 αιώνων…

Γιατί Τρίτη, γιατί Νοέμβρη;

Οι εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται πάντα Τρίτη και πάντα Νοέμβρη. Είναι μια παράδοση από το 1845.

Η επιλογή του μήνα έχει τις ρίζες της βαθιά πίσω στο χρόνο. Για πολλά χρόνια η Αμερική ήταν μια αγροτική κοινωνία. Οι νομοθέτες πριν ορίσουν το μήνα των εκλογών έλαβαν υπόψη τους ότι ο Νοέμβριος βόλευε τους αγρότες. Η αποκομιδή της σοδειάς είχε τελειώσει και ο καιρός δεν ήταν τόσο άσχημος, ώστε οι ψηφοφόροι να ταξιδέψουν στα εκλογικά κέντρα.

Η Τρίτη επελέγη επίσης για πρακτικούς λόγους. Συνήθως οι ψηφοφόροι ταξίδευαν Κυριακή και έτσι δεν προλάβαιναν να φτάσουν τη Δευτέρα.

Ωστόσο δεν πρόκειται για μια τυχαία Τρίτη, αλλά για την δεύτερη Τρίτη του Νοέμβρη. Αυτό έγινε επειδή οι νομοθέτες ήθελαν να αποφευχθεί μια σύμπτωση της ημερομηνίας των εκλογών με την 1η Νοέμβρη (Haloween).

Επίσης, οι περισσότεροι έμποροι συνήθως έκλειναν τα βιβλία του προηγούμενου μήνα την 1η Νοεμβρίου και υπήρχε η ανησυχία ότι σε περίπτωση που ο μήνας δεν είχε πάει καλά, ήταν πιθανό να δείξουν την απογοήτευσή τους στην κάλπη.

Έτσι, επέλεξαν τη δεύτερη Τρίτη, ώστε ο θυμός των ψηφοφόρων να ξεθυμαίνει, μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Πρώτες εκλογές, χωρίς εκλέκτορες από την Νέα Υόρκη

Οι πρώτες επίσημες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έγιναν το 1789 με την Τζορτζ Ουάσινγκτον, να γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πάντως μόνο 10 από τις 13 (τότε) Πολιτείες συμμετείχαν, καθώς η Νέα Υόρκη δεν διάλεξε εκλέκτορες και Β. Καρολίνα και Ρόουντ Άϊλαντ δεν είχαν κυρώσει το Σύνταγμα.

www.usnews.com

Πρόεδρος εν αναμονή

Αν και οι ψηφοφόροι επιλέγουν τον πρόεδρο τον Νοέμβρη, ένας υποψήφιος δεν έχει εκλεγεί επισήμως πριν την τρίτη Δευτέρα του Δεκεμβρίου, όταν οι εκλέκτορες ανακοινώνουν επισήμως την επιλογή τους.

Οι ηττημένοι νικητές

Τέσσερις φορές στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών, ο υποψήφιος που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους δεν εξελέγη πρόεδρος.

Αυτό συνέβη το 1824, το 1876, το 1888 και το 2000 (ο Μπους νίκησε τον Αλ Γκορ).

Οι τρεις εκλέκτορες της Ουάσινγκτον

Στις αμερικανικές εκλογές οι υποψήφιοι πρόεδροι διεκδικούν 538 εκλέκτορες. Κάθε πολιτεία έχει αριθμό εκλεκτόρων ανάλογο με τον αριθμό των εκπροσώπων της στο Κογκρέσο και των γερουσιαστών της.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο η Ουάσινγκτον έχει μόλις 3 εκλέκτορες, όσους δηλαδή και οι πιο μικρές σε πληθυσμό Πολιτείες.

Οι “Αντιμασόνοι”

Το πρώτο κόμμα που ακολούθησε προκριματική διαδικασία για να επιλέξει τον υποψήφιο πρόεδρο και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο, ήταν το Κόμμα των Αντιμασόνων το 1832!

Πρόκειται για μια τομή στις αμερικανικές εκλογές, καθώς η διαδικασία αυτή θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ μέχρι τις μέρες μας.

Από αντίπαλοι, συνεργάτες

Πριν τη 12η αναθεώρηση του αμερικανικού Συντάγματος το 1804, ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να κυβερνήσει με τη βοήθεια του… αντιπάλου του!

Το Σύνταγμα προέβλεπε ότι όποιος υποψήφιος έβγαινε δεύτερος σε εκλέκτορες, δεν πήγαινε σπίτι του, αλλά γινόταν αντιπρόεδρος!

Με την αναθεώρηση, οι εκλέκτορες ψήφιζαν πλέον ξεχωριστά για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

election day

Το ρεκόρ του Ρίγκαν

Στις εκλογές του 1984 o Ρόναλντ Ρίγκαν κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών (54.455.075) κάνοντας παράλληλα ρεκόρ και στον αριθμό των εκλεκτόρων (525).

Το ρεκόρ σε ψήφους έσπασε αρχικά το 2004 ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ με 62 εκατ. ψήφους και στη συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα (64 εκατ. ψήφους το 2008). Ωστόσο κανείς δεν εξασφάλισε όσους εκλέκτορες είχε το 1984 ο Ρίγκαν.

Ο 22ος και ο 24ος πρόεδρος

Ερώτηση που τίθεται συνήθως σε παιχνίδια γνώσεων. Τι σχέση είχε ο 22ος (1885-1889) με τον 24ο πρόεδρο (1893-1897) των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν το ίδιο επώνυμο. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο.

Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, είναι ο μόνος πρόεδρος ο οποίος έκανε μια θητεία, ηττήθηκε στις επόμενες εκλογές και 4 χρόνια αργότερα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο!

Ο υποψήφιος που ακολούθησε τον… Μπέκετ

“Πάντα προσπάθεια. Πάντα αποτυχία. Δεν πειράζει. Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα”. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Νόρμαν Τόμας πήρε τοις μετρητοίς τη ρήση του Σάμιουελ Μπέκετ. Ήταν έξι φορές υποψήφιος πρόεδρος και δεν εξελέγη ποτέ!

Το μεγαλύτερο ντέρμπι

Η πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση της ιστορία, όσον αφορά τις ψήφους, ήταν αυτή του Τζον Κένεντι και του Ρίτσαρντ Νίξον.

Ο Κένεντι πήρε μόλις 0,1 % περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλό του, ωστόσο είχε ξεκάθαρη πλειοψηφία στους εκλέκτορες (303-219).

Ντιμπέιτ

Η πρώτη τηλεμαχία στην ιστορία των ΗΠΑ, έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 1960 με αντιπάλους τον Τζον Κένεντι και τον Ρίτσαρντ Νίξον.

Όσοι την άκουσαν από το ραδιόφωνο θεώρησαν ότι είχε κερδίσει ο Νίξον. Όσοι όμως παρακολούθησαν το ντιμπέιτ τηλεοπτικά, είδαν έναν άνετο Κένεντι και έναν ιδρωμένο Νίξον, που έδειχνε νευρικός.

Οι πολιτικές συγκρούσεις θα άλλαζαν για πάντα. μετά από αυτό το ντιμπέιτ. Μέχρι τότε υπήρχαν αντιπαραθέσεις υποψηφίων, αλλά ποτέ επισήμως και φυσικά χωρίς τηλεοπτική κάλυψη.

Ο εκλέκτορας, που αγνόησε τους ψηφοφόρους

Αν και κάθε εκλέκτορας πρέπει να εκφράζει τους ψηφοφόρους που τον εξέλεξαν, έχει συμβεί να ψηφίσει ενάντια στη θέλησή τους!

Συνέβη το 1988 όταν ένας εκλέκτορας της Δ. Βιρτζίνια, δεν ψήφισε τον Μάικλ Δουκάκη

πηγή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.