Στο Θερινό Ηλιοστάσιο

tumblr_oo3mjroEMs1sqztn9o1_1280
“Race of Hero Spirits Pass” Walter Crane, 1909

“Η Νύχτα έπεσε… Σήμερα βασιλιάς είναι ο Ήλιος και τον γιορτάζουμε. Γιορτάζουμε την λάμψη του, την ζεστασιά του, την ζωή που γεννιέται μαζί του.

Ώρα να αφήσουμε το τραπέζι και να σιωπήσουμε. Να ανάψουν οι δάδες και να περπατήσουμε ακούγοντας τα βήματά μας μέσα στην νύχτα. Γύρω από το ξύλο, σχηματίζεται ο Κύκλος.

 

 

This slideshow requires JavaScript.

Αγαπημένοι φίλοι,

Εάν βρισκόμαστε εδώ μαζί, την νύχτα του Ηλιοστασίου, δεν είναι μόνο για την γιορτή και την χαρά της συναντήσεως. Είναι κυρίως επειδή μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Είναι επειδή πιστεύουμε στον αρχέγονο κύκλο των εποχών: Στα δροσερά φιλιά του Φθινοπώρου, στην ζέστη της εστίας στην καρδιά του χειμώνα όταν ανάβει στο τζάκι το Χριστόξυλο, στα δέντρα που ανθίζουν μόλις περάσει ο χειμώνας, στον Ανίκητο Χριστό, Ήλιο της Δικαιοσύνης, και στον ερχομό του Θερινού Ηλιοστασίου. Είμαστε εδώ επειδή αγαπώντας την Φύση, τιμούμε τον Θεό.

Πιστεύουμε στην ιερότητα όσων κυριαρχεί ο Άνθρωπος, και όσων είναι δυνατότερα από τον Άνθρωπο. Όλα είναι γεμάτα από το Θείο, και όλα «διηγούνται δόξαν Θεού».

Στα πρόσωπα των γυναικών φέγγει άλλοτε η Αφροδίτη του Έρωτα, και άλλοτε η άφθαρτη Παναγία Μητέρα. Στα πρόσωπα των ανδρών, πότε ο πολεμικός Άρης και πότε ο Διόνυσος της χαράς. Η αιωνιότητα καθρεφτίζεται στην τραγικότητα της ανθρώπινης φύσεως, στην συνέχεια της γενιάς μας, στην κληρονομιά που αφήνουμε στους νεώτερους.

Ριζωμένοι από την Φύση και προσκολλημένοι με την θέλησή μας στην γη μας, το όραμα που έχουμε για τον κόσμο, είναι η ταυτότητά μας. Πιστεύουμε ότι η διαφύλαξη της διαφορετικότητας και της ταυτότητας των λαών, είναι αυτή που φέρνει την αρμονία. Χωρίς διαφορετικότητα, δεν υπάρχει ταυτότητα.

Όπως κάθε λαός σε κάθε γεωγραφικό πλάτος και μήκος έχει την δική του κοσμοθέαση, έτσι και εμείς είμαστε φορείς της ευρωπαϊκής κοσμοθέασης.

Από τις αρχέγονες θρησκείες της Θεάς Μητέρας, την Πότνια Θηρών της Κρήτης, τους Θεούς του Ολύμπου, την Ελληνική Κλασική Αρχαιότητα, από το Κελτικό και το Ρωμαϊκό Πάνθεον, ως την πολυφωνία της όπερας, από τον ανυπέρβλητο Παρθενώνα ως τους μεγαλοπρεπείς καθεδρικούς ναούς του Μεσαίωνα, από το Στόουνχετζ ως τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου, και από τον ναό του Επικουρείου Απόλλωνος ως τον ναό της του Θεού Σοφίας, εμείς οι Ευρωπαίοι αναζητούμε το Ωραίο για να προσδιορίσουμε το Καλό.

Εμείς οι Ευρωπαίοι πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της συνύπαρξης Χάους και Αρμονίας, εκεί όπου ο Άρης, ο θεός του Πολέμου, σμίγει με την Αφροδίτη, την θεά του Ωραίου και του Έρωτα και ο Οντίν είναι ταυτόχρονα θεός του Πολέμου αλλά και της Ποιήσεως.

Εμείς οι Ευρωπαίοι πιστεύουμε στην Ηθική της Αριστοκρατίας, στο παράδειγμα των Ηρώων και των Αγίων. Της μακράς, πλούσιας και ένδοξης Ευρωπαϊκής Ιστορίας.

Αντιμαχόμαστε την ασχήμια ενός κόσμου που οδηγεί στην υποδούλωση, και αγωνιζόμαστε για την υγεία, σωματική και πνευματική.

Στην εορτή του Ηλιοστασίου, στεκόμαστε για να βάλουμε σε τάξη όσα μας περιβάλλουν και όσα βρίσκονται εντός μας, ατομικά και συλλογικά, και ξαναβρίσκουμε την εσωτερική μας αρμονία, στην αρμονία του κόσμου που μας περιβάλλει.

Όταν γιορτάζουμε όπως απόψε την κοινή μας ταυτότητα, ο κόσμος αυτός αποκτά νόημα.

Γύρω από την φωτιά που ανάβει από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, γιορτάζουμε και χορεύουμε την πιο μικρή νύχτα του ενιαυτού και την πιο μεγάλη μέρα.

Αρραβώνες, γάμοι και γεννήσεις σταυρώνονται πάνω από τις φλόγες.

Παλιές και νέες παραδόσεις συναντιώνται. Κι ο κόσμος μας κάνει το άλμα που δίνει κλώτσο στον κύκλο της ζωής, πάλι από την αρχή.

ΕΔ

 

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star