Γυναίκες και Πολιτική: Υπάρχει και πώς εκφράζεται το θηλυκό γένος;

ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
H Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συναντάται με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρο της Κομισιόν και την Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Στρασβούργο, στις 14 Φεβρουαρίου 2022. Φωτογραφία: Roberta Metsola.

Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022, η Πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, και υποψήφια για τις Προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Μαρίν Λε Πεν, ανακοίνωσε δια του περιβάλλοντός της ότι διακόπτει την προεκλογική της εκστρατεία, μέχρις ότου συγκεντρώσει τις υπολειπόμενες υπογραφές τις οποίες χρειάζεται, ώστε να φθάσει τις 500 απαιτούμενες για την αποδοχή της υποψηφιότητάς της. Μέχρι την ώρα κατά την οποίαν γράφονται αυτές οι γραμμές, οκτώ μέρες πριναπό την λήξη της προθεσμίας, έχει συγκεντρώσει 414, και κάνει έκκληση στους αιρετούς να την στηρίξουν. Η κυρία Λε Πεν σε μήνυμά της, τους κατέστησε υπεύθυνους για την πιθανή νόθευση της λαϊκής επιταγής, καθώς το περασμένο αποτέλεσμα των εκλογών του 2017, στις οποίες ήλθε δεύτερη, πίσω από τον νυν Πρόεδρο Μακρόν, θα έπρεπε, κατά την γνώμη της, να κάνει αυτονόητη την υποστήριξη των αιρετών στο πρόσωπό της.

Ομοίως, η Κριστιάν Τομπιρά, υποψήφια της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, διαπιστώνει ότι της λείπουν 400 υπογραφές και δηλώνει στην εφημερίδα Λιμπερασιόν ότι πρόκειται για “μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη”.

Η μέτρια εμφάνιση της υποψήφιας των Ρεπουμπλικανών, Βαλερί Πεκρές, στην πρώτη της κιόλας μεγάλη δημόσια συγκέντρωση, συμπλήρωσε μια καταστροφική τριάδα γεγονότων για τις γυναίκες υποψήφιες των γαλλικών εκλογών, εάν βεβαίως αυτές πραγματοποιηθούν.

Στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής, η Πρόεδρος της Κομισιόν κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολεμική κρίση, η οποία, όπως και η κρίση υγείας, δεν της είναι ξένη από τεχνικής επόψεως, αφού έχει διατελέσει υπουργός αμύνης της Γερμανίας, και ο σύζυγός της είναι επαγγελματίας του κλάδου υγείας, είναι επομένως ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, τις κατάλληλες στιγμές. Η Ε.Ε. δεν προέβη έως τώρα στην αντίδραση την οποίαν κάποιοι (μεταξύ των οποίων και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντόμυρ Ζελένσκυ), αφελώς ανέμεναν εκ μέρους της Ε.Ε. , η οποία δεν κατέστη ο τέταρτος εξισορροπιστικός πόλος μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, αλλά έκλινε αναφανδόν προς τις ΗΠΑ.

Τι φταίει για αυτήν την τσαγκαροεβδομάδα των γυναικών;

Η αδυναμία της κυρίας Λε Πέν να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη, μπορεί να χρεωθεί στον συνυποψήφιό της, Ερίκ Ζεμούρ, και στην μαζική προσχώρηση στελεχών της, μεταξύ των οποίων και Ευρωβουλευτών, οι οποίοι πέρασαν στο στρατόπεδο του δαιμόνιου πολιτικού σχολιαστή και συγγραφέα. Αν και στην πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση της IPSOS της 11ης Φεβρουαρίου, οι Πεκρές, Λε Πεν και Ζεμούρ κονταροχτυπιούνται για την δεύτερη θέση με διαφορά ποσοστών μεταξύ 0,5 και 1% , εφόσον το κλίμα αυτό εξακολουθήσει να υφίσταται, είναι πιθανόν η κυρία Λε Πεν να τεθεί εκτός εκλογών. Οπως έχει αφήσει να εννοηθεί η ίδια σε συνέντευξη την οποίαν παραχώρησε στην Φιγκαρό της 3ης Φεβρουαρίου, αυτή σχεδιάζει να είναι η τελευταία φορά που θέτει υποψηφιότητα για την Γαλλική Προεδρεία.

Δεν θέλω να κατεβώ έξι φορές στις προεδρικές εκλογές… Θέλω να κερδίσω αυτή τη φορά“, απαντά η Μαρίν Λε Πεν, διασαφηνίζοντας ωστόσο ότι δεν θα αποσυρθεί από την πολιτική ζωή. Στην ίδια συνέντευξη αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη της στρατηγικής τής “αποδαιμονοποίησης” του κόμματος για την οποία έχει κατηγορηθεί σφοδρά. “Έχω βαρεθεί τον θόρυβο και την μανία. Θέλω αποτελεσματικότητα και ηρεμία“, δηλώνει η Γαλλίδα πολιτικός. Και μάλλον εκφράζει το σύνολο των ψηφοφόρων της Δεξιάς οι οποίοι έχουν βαρεθεί να είναι οι καρπαζοεισπράκτορες του Μακρόν και πιο πριν του Ολάντ. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο πως και οι τρεις κύριοι Δεξιοί υποψήφιοι έχουν ως πολιτικό σημείο αναφοράς τον Στρατηγό Ντε Γκωλ -με κάποιες αποχρώσεις-, μια κομβική φυσιογνωμία της σύγχρονης Γαλλίας, που όμοιά της δεν έχει να παρουσιάσει η Δεξιά έκτοτε. (Ο Βαλερύ Ζισκάρ ντ’ Εστέν και ο αιώνιος υποψήφιος και αντίπαλός του, Ζακ Σιράκ σημάδεψαν δυο μάλλον ευχάριστες περιόδους της δεξιάς γαλλικής πολιτικής, ενώ ο Νικολά Σαρκοζύ υπήρξε αρκετά σκανδαλώδης και αμφιλεγόμενος, παρά την συναρπαστική σύζυγό του, ώστε να παραχώνεται στο δεξιό ερμάριο της γαλλικής πολιτικής).

Και δεν είναι μόνον αυτό. Η Πρόεδρος της Επιτροπής (Κομισιόν) κυρία φον ντερ Λάιεν, προ της πολεμικής κρίσεως, υποβλήθηκε σε μια νέα ταπείνωση, όχι μόνο από έναν ξένο πολιτικό (πάλι) αλλά και από τον ίδιο τον συνάδελφό της, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (πάλι).

Στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης, η οποία διεξήχθη στις 17 και 18 τρέχοντος, ο υπουργός εξωτερικών της Ουγκάντα Στρατηγός Οντόνγκο προσπέρασε την κα φον ντερ Λάιεν και προχώρησε για να ανταλλάξει χειραψία με τον Μισέλ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν (η Γαλλία προεδρεύει της Ενώσεως αυτό το εξάμηνο) ώστε να πάρει εν τέλει την θέση του μεταξύ της κας φον ντερ Λάιεν και του κου Μισέλ στην αναμνηστική φωτογραφία. Ενώ ο Βέλγος Ευρωπαίος αξιωματούχος Μισέλ δεν παρενέβη, ο Γάλλος πρόεδρος υπέδειξε στον Αφρικανό αξιωματούχο την Γερμανίδα Πρόεδρο της Επιτροπής την οποία δεν χαιρέτησε και πάλι, αν και αμφότεροι ένευσαν τις κεφαλές. Σε τι οφείλετο η συμπεριφορά του Στρατηγού; Περιφρόνηση για τις γυναίκες πολιτικούς; Μεταξύ των Αφρικανικών κρατών, η Αιθιοπία και η Τανζανία έχουν γυναίκες Προέδρους, τις κυρίες Ζέβντε και Σαλούχου, και άλλες Αφρικανικές χώρες, όπως η Γκαμπόν και η Λιβερία, είχαν τις πρόσφατες δεκαετίες γυναίκες στην ηγεσία τους. Κάποιοι το εξέλαβαν ως διαμαρτυρία για την στάση της Γερμανίδας στην υγειονομική κρίση, η οποία στοίχισε την ζωή σε δεκάδες Αφρικανούς αρχηγούς κρατών και υπουργούς, όπως τους Προέδρους της Τανζανίας, της Ακτής Ελεφαντοστού και του Μπουρούντι. Και κάποιοι θα επαναλάβουν τα λόγια της ίδιας της κυρίας φον ντερ Λάιεν μετά το παρόμοιο περιστατικό, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Θυμίζουμε ότι η κυρία φον ντερ Λάιεν είχε έρθει αντιμέτωπη με παρόμοια συμπεριφορά τον Απρίλιο του 2021 στην Αγκυρα, όταν αναγκάστηκε να περιοριστεί σε έναν μακρινό καναπέ, ενώ συνδιαλέγονταν καθήμενοι στις καρέκλες των επισήμων οι κύριοι Μισέλ και Ερντογάν, σε μια κίνηση περιφρόνησης της Ευρωπαίας αρχικομισάριας, η οποία έγινε γνωστή ως #sofagate.

Συνέβη επειδή είμαι γυναίκα“, είχε δηλώσει τότε η Πρόεδρος της Κομισιόν. “Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε ακριβώς πώς ένιωσα“, είπε απευθυνόμενη στις γυναίκες μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Ένιωσα πληγωμένη και ένιωσα μόνη, ως γυναίκα και ως Ευρωπαία“. Αυτή η συμπεριφορά που έχει ως αποτέλεσμα αυτήν την αίσθηση, την οποίαν πολλές γυναίκες έχουν βιώσει, αυξάνεται εκθετικά και γίνεται εμφανέστερη όσο ψηλότερα ανεβαίνει μια γυναίκα, και επιχειρείται να μπει στο περιθώριο και να απαξιωθεί, πρακτικά και ψυχολογικά ακόμη και από τους συνεργάτες και ομολόγους της.

Τα “καλά κορίτσια” πηγαίνουν στον Παράδεισο, τα κακά, παντού

Οι γυναίκες πολιτικοί επιλέγονται από τους ψηφοφόρους με ένα επιπλέον κριτήριο έναντι των ανδρών: την εντυπωσιακή εμφάνισή τους. Αναλογικά, η κυρία Εύα Καϊλή είναι, επί παραδείγματι, η Σιμόν Βέιλ της εποχής μας. Αυτό δεν είναι κακό, αντιθέτως αποτελεί στοιχείο ταυτότητας, κι ένα πρόσθετο δείγμα θεϊκής εύνοιας.

Η εμφάνιση των γυναικών παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο αντιμετωπίσεως εκ μέρους των ανδρών συναδέλφων τους. Θυμίζω πως η μόνη αρνητική κριτική την οποίαν συστηματικά και ευρέως δεχόταν η Καγκελάριος Μέρκελ από έλληνες πολιτικούς και δημοσιογράφους, δεν αφορούσε τις πολιτικές τις οποίες εφήρμοζε, αλλά την ηλικία και την εμφάνισή της, ωσάν οι πολιτικές να ήσαν εύπεπτες εάν τις επέβαλλε μια Μόνικα Μπελούτσι ή μια Ούμα Θέρμαν. Τέτοιο κοινό, τέτοιες και οι κρίσεις του.

Πώς αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αυτές τις περιπτώσεις; Συνήθως προσπερνούν σιωπηλά τον μισογυνισμό καταπίνοντας την προσβολή με ένα χαμόγελο, όπως έκανε δυο φορές ήδη η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Κάποιες παραπονούνται δημόσια, όπως η κυρία Λε Πεν στο μήνυμά της για την συλλογή υπογραφών. Στον αντίποδα, να πούμε πως ο συνυποψήφιός της ο οποίος επίσης υπολείπεται υπογραφών (έχει τούτη την ώρα 415) φρόντισε στο δικό του μήνυμα, να ζητήσει από τους αιρετούς τις υπογραφές τους και για την κυρία Λε Πεν, αποφεύγοντας την παγίδα της αυτολύπησης και υιοθετώντας στάση νικητή.

Μια άλλη προσέγγιση φαίνεται να έχει η κυρία Τζόρτζια Μελόνι, Πρόεδρος των εθνοσυντηρητικών Φρατέλι ντ’ Ιτάλια. Η κυρία Μελόνι έχει προβάλλει ένα πρόσωπο δυναμικό, διατηρώντας την θηλυκή της φύση, και εκφράζοντας με καλά πληροφορημένο λόγο την δική της αντίληψη για την πολιτική, με σεβασμό για τις θέσεις του κόμματός της.

Από τις τρεις, η κυρία Μελόνι φαίνεται να έχει ακόμη κάποιο πολιτικό μέλλον, η κα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει πιθανώς στις παρασκηνιακές συνεννοήσεις, όσο για την πολύ σκληρή για να πεθάνει κα Λε Πεν θα μάθουμε σύντομα.

Υπάρχει γυναικείος τρόπος πολιτικής;

Η πολιτική “από το κακό στο χειρότερο” η οποία έχει εφαρμοστεί από μια σειρά ανδρών πολιτικών τις τελευταίες δεκαετίες, και η ανικανότητά τους να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα ακόμα και στα πιο οφθαλμοφανή ζητήματα, έχει φέρει τους λαούς σε αδιέξοδο. Από τους πολίτες, άλλοι βρίσκονται σε σημείο εκρήξεως, όπως φανερώνουν οι διαμαρτυρίες με σύνθημα “Ελευθερία” που συγκλονίζουν την Ευρώπη, την Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία, και άλλοι βυθίζονται ολοένα σε περισσότερη κατάθλιψη, ανημπόρια και υποταγή. Αυτό δνε αποτελεί έκπληξη, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόλις το 20% των πολιτών διαθέτει τα ψυχικά αποθέματα να διεκδικήσει το οτιδήποτε για την ζωή του.

Μια γυναίκα, λοιπόν, στην κεφαλή μιας χώρας ή ενός οργανισμού, μοιάζει με καλή ιδέα. Ο κόσμος μας χρειάζεται νοικοκύρεμα, και σίγουρα οι άνδρες αποδείχθηκαν και αποδεικνύονται ανίκανοι ή αν όχι ανίκανοι, υποχείρια δυνάμεων ανωτέρων των δυνάμεών τους. Οχι μόνο δεν μπορούν να νοικοκυρέψουν, αλλά κατασπαταλούν πόρους, συμπεριφερόμενοι στους λαούς όπως σε παλλακίδες τους: σερμπέτια αντί συντροφιάς. Αλλά και στον πόλεμο οι άνδρες ηγέτες αποδείχθηκαν από ανήμποροι και άσκοπα βίαιοι έως εξόχως καταστροφικοί στο Βιετνάμ, στην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν πρόσφατα και στο Μάλι από όπου οι Γάλλοι αποχωρούν κακήν κακώς.

Ο κόσμος χρειάζεται “σιδηρές κυρίες” και, αν και αυτήν την στιγμή η Ευρώπη διαθέτει τρεις, δεν φαίνεται να έχουν την στόφα της πρωτότυπης Σιδηράς Κυρίας, της Βρετανής Πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. Η κα Κριστίν Λαγκάρντ επικεφαλής της ΕΚΤ, η κα φον ντερ Λάιεν και η προσφάτως εκλεγείσα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Μέτσολα, στην Ευρώπη, αλλά και η κα Κρισταλία Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γυναίκες σε θέσεις-κλειδιά, έρχονται αντιμέτωπες με ζητήματα που δημιούργησαν Λάμαχοι, άρρενες προκάτοχοί τους, και τώρα καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά. Εάν φαίνονται να παραπατούν ανάμεσα στην συναίσθηση της ταυτότητάς τους και στους ρόλους τους οποίους έχουν αναλάβει, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολιτικοί καριέρας, και τα οικιακά και η διαχείριση είναι το φωτογραφικό τους χόμπι, ή η ξεκούρασή τους. Εχουν τις σπουδές και την εμπειρία των διεθνών οργανισμών, αλλά δεν έχουν ιδέα του πώς ζουν οι πολίτες των χωρών από τις οποίες προέρχονται, πολύ περισσότερο του συνόλου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής ηπείρου, καθώς η μοίρα τις προίκισε με τουλάχιστον επάργυρα και σίγουρα ασημέρια κουταλάκια κατά την γέννησή τους, ενώ επιπλέον δεν ανήκουν σε κλαμπ γυναικών, όπως ι άρρενες συνάδελφοί τους ανήκουν σε κλειστά κλαμπ αγοριών, αλλά σε ευρύτερα πολιτικοοικονομικά φόρα τα οποία τις προωθούν ως ποσοστώσεις ή προπετάσματα ισότητας.

Σε αντίθεση με την Μάργκαρετ Θάτσερ η οποία ανελίχθη προερχόμενη από μια μέση οικογένεια, χωρίς μεγαλοαστικές αναστολές και μικροαστικά απωθημένα, γεγονός που της επέτρεψε να συντρίψει τους σοσιαλιστές, να δημιουργήσει άμεση πολιτική σχέση με πολιτικούς, μεταξύ των οποίων με τον (ηθοποιό) Αμερικανό Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέηγκαν, και να στείλει τις βρεατανικές δυνάμεις να καταστείλουν τις επιδιώξεις της Αργεντινής στα Φώκλαντς.

Οσο για την κα Αγγελα Μέρκελ, να θυμίσουμε ότι ως Καγκελάριος, η κα Μέρκελ είχε αντιτεθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, συνήψε στρατιωτικά συμβόλαια με την Ρωσία το 2011, και ενέκρινε τον Νορντ Στρημ 2 μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του0 2014. Ο Βλαδίμηρος Πούτιν μπορεί να είχε τον τρόπο του μαζί της, αλλά και εκείνη διέκρινε τα συμφέροντα της χώρας της και της Ευρώπης, επιχειρώντας να κρατήσει κάποιες ισορροπίες με τις ΗΠΑ.

H “γυναικεία” πολιτική δεν είναι αναίμακτη

Αντίθετα από τους σύγχρονους άνδρες οι οποίοι κατά την διάρκεια του βίου τους γνωρίζουν την μυρωδιά του αίματος ελάχιστες φορές ή ποτέ, εκτός αν είναι κυνηγοί ή γιατροί, οι γυναίκες έρχονται σε επαφή με το ζωτικό υγρό της ύπαρξής μας περίπου το έν τρίτο του μήνα, κάθε μήνα. Είναι αυτός ένας λόγος για τον οποίον η Γυναίκα ξεπερνά γελώντας την τρυφερότητα της μητρότητας με την οποία την ταύτισαν βολικά οι άνδρες, γυρεύοντας να την υποτάξουν σε άβουλο δεκανίκι της ζωής της οποίας προϊστανται, παραβλέποντας την σκληρότητα της γέννας καθώς γυρεύει να φέρει στο φως την ζωή, και γίνεται Αμαζόνα, Μπουμπουλίνα, μηχανή ζωής και θανάτου στην προάσπιση αυτού που θεωρεί δικό της. Αν μάλιστα ξεπεράσει την συναισθηματική της φύση και δεν αφεθεί να γοητευθεί από τον Ηρακλή, η Γυναίκα μπορεί να ανταπεξέλθει στις συλλογικές προκλήσεις με πραγματισμό, και, σε περιόδους πολέμου, με κυνισμό.

Ετσι ακούγεται το περίφημο “γ… την ΕΕ” από την ανώτατη Αμερικανίδα αξιωματούχο προς τον γνωστό Αμερικανό πρέσβη, το κοντινό 2014 για την ακόμη πιο κοντινή Ουκρανία.

και έτσι μια Αμερικανίδα ΥΠΕΞ αντιμετωπίζει τις “παράπλευρες απώλειες” μισού εκατομμυρίων παιδιών:

Πρόσφατη είναι η σκληρότητα με την οποία η Γερμανία αντιμετώπισε την Ελλάδα και τα PIGS στην επιβολή των μνημονίων, έχοντας επικεφαλής μια γυναίκα, την πρώην πλέον καγκελάριο Μέρκελ, αλλά και η μετάφρασή της από τον γερμανικό τύπο.

Η τρέχουσα πολεμική κρίση βρίσκει την Ευρώπη να διοικείται τυπικά από ισχυρές γυναίκες. Μένει να δούμε εάν θα χαράξουν δική τους γραμμή, ή θα καταστούν αμαζόνες-υποχείρια του γάλλου προέδρου ο οποίος μετά την αποχώρηση της κας Μέρκελ έχει αναδειχθεί σε κύριο εκφραστή της Ευρωπαϊκής πολιτικής, και του παρασκηνιακού περιβάλλοντός του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star