Και η Πολωνία επιμένει (πολύ) Δεξιά

oso

Μπορεί ο Σαλβίνι στην Ιταλία να εγκατέλειψε την εξουσία, ποντάροντας σε μια επιστροφή από καλύτερη θέση στο μέλλον, οι Πολωνοί όμως είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν την εξουσία και τα κεκτημένα τους, και η (πολύ) Δεξιά, δεν τους απογοήτευσε. Παρόλα αυτά, αφού το δεξιό πείραμα πέτυχε, αποφάσισαν καλού-κακού να πάνε ακόμα πιο δεξιά, βάζοντας επιπλέον στην βουλή μια συμμαχία η οποία δημιουργήθηκε ενόψει των Ευρωεκλογών και διατηρήθηκε, ισχυρή και νικηφόρα, και στις εθνικές εκλογές.

Με σημαία του την “Ταυτότητα” και την “Ασφάλεια” το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης σημείωσε νίκη με πάνω από το 43% των ψήφων, σύμφωνα με τα μέχρι αυτή την ώρα αποτελέσματα, και με ρεκόρ συμμετοχής που έφθασε το 61%.

Μπορεί η νέα πλειοψηφία να μην είναι “καθαρή” Εθνικιστική, αλλά στις ζωές των ανθρώπων αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Μηδέν τζαμιά κι ελάχιστοι προσφυγο-μετανάστες, από την μια, στήριξη στις Πολωνικές οικογένειες, επιχείρηση αποτροπής της πληθυσμιακής αντικατάστασης για την οποίαν μιλούν ανοιχτά, ονοματίζοντας τον Σόρος ως χρηματοδότη της, και νόμοι οι οποίοι θωρακίζουν την κοινωνία, από την άλλη.

Σημειώνουμε χαρακτηριστικά ότι τον περασμένο Ιανουάριο ψηφίστηκε στην Κεντροευρωπαϊκή χώρα η “σύνταξη της μητέρας” για τις γυναίκες που μεγάλωσαν τέσσερα ή παραπάνω παιδιά, και οι οποίες αξίζουν “ευγνωμοσύνη και σεβασμό” για την συμβολή τους στην κοινωνία. Ενα χρόνο πριν είχαν καταψηφίσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, προκειμένου να προστατευθεί η οικογενειακή ζωή.

Τα προαναφερθέντα δείχνουν ότι, όπου υπάρχει θέληση και ηγεσία, υπάρχει και τρόπος να αντιστραφεί η καταστροφική πορεία στην οποίαν έχουν βάλει την Ευρώπη οι άφρονες και οι αργυρώνητοι.

“Δεν θέλουμε η Πολωνία να είναι απλά ένα κομμάτι γης. Δεν θέλουμε καμία άλλη χώρα να είναι μόνο ένα κομμάτι γης, κι ένα σημάδι στον χάρτη. Η Πολωνία είναι πολύ παραπάνω από την γη της. Η Πολωνία είμαστε εμείς. Είμαστε η Πολωνία, και πρέπει να την αγαπάμε, και να αγωνιζόμαστε για αυτήν, πρέπει να την νοιαζόμαστε, πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον της”. Αυτές είναι οι θέσεις του μη-εθνικιστικού δεξιού κόμματος που άγγιξε το 62% στην Νοτιοανατολική Πολωνία.

Ας ελπίσουμε ότι η παρουσία των νέων “ακροδεξιών” θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην εθνική προσπάθεια, και δεν θα ενεργήσουν ανταγωνιστικά και μικροκομματικά, προκαλώντας υποχώρηση της κυβέρνησης από τις πολιτικές της, έπειτα και από την είσοδο στην βουλή για πρώτη φορά από το 2015 ενός κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που κατάφερε να συσπειρώσει φιλελεύθερους και αριστερόστροφους αντιφρονούντες.

“Καλούμε στο μεγάλο ξύπνημα των εθνών, στην αναγέννηση του πνεύματός τους, της υπερηφάνειας τους, των ανθρώπων και του πατριωτισμού τους”, είχε πει ο Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην χώρα, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι τα δέκα εκατομμύρια Πολωνών που ζουν στις ΗΠΑ στήριξαν μαζικά τον Ντόναλντ Τραμπ στην εκλογή του. Και αυτός υποσχέθηκε την κατάργηση της βίζα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Πολωνίας.

Από την πλευρά τους οι νεοεισελθόντες της “Κονφεντεράτσια” κομμάτων , οργανώσεων και προσωπικοτήτων του ακτιβιστικού, ευρωσκεπτικιστικού κινήματος και του κινήματος κατά των εμβολιασμών, κατηγορούν την κυβέρνηση για εξάρτηση από τις ΗΠΑ περισσότερο από ό,τι η προηγούμενη εξαρτάτο από το Βερολίνο. Το κίνημα είναι ισχυρό στα Πανεπιστήμια και μεταξύ των νέων, ενσωματώνοντας ομάδες που οργανώνουν το περίφημο εορτασμό της Πολωνικής ανεξαρτησίας και τις οργανώσεις Ζωή και Οικογένεια και Ενωση Χριστιανικών Οικογενειών. Ο συνασπισμός δεν κατάφερε να περάσει το 5% και να εκπροσωπηθεί στην Ευρωβουλή, λίγους μήνες μετά όμως κατάφερε να μπει για πρώτη φορά στο εθνικό κοινοβούλιο.

Οι θέσεις του περιλαμβάνουν την απαγόρευση χορήγησης αποζημιώσεων στους Εβραίους για το “ολοκαύτωμα” που τους συνέβη σε πολωνικά υπό γερμανική κατοχή στρατόπεδα, είναι κατά των ομοφυλοφίλων και υπέρ της μοναρχίας.

ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

 

 

 

2 replies to “Και η Πολωνία επιμένει (πολύ) Δεξιά

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star