Γυναίκες στην πολιτική: Μια υπόθεση της Δεξιάς

«Eκ γυναικός ερρύη τα φαύλα»

«Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττω»

Ο Βυζαντινός αυτοκράτωρ Θεόφιλος, αποφάσισε κατά προτροπή της μητριάς του, να διαλέξει σύζυγο. Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 820 ή κατ’ άλλους 830. Μια από τις υποψήφιες ήταν η Κασσιανή, κόρη εκπάγλου ομορφιάς και ευφυίας, από γενιά γεωκτημόνων της Βασιλεύουσας. Θέλοντας να δοκιμάσει την ευφυΐα της, της είπε: «Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα» («Από την γυναίκα ξεκινούν τα κακά», υπονοώντας την Εύα). Η Κασσιανή ανταπάντησε «Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττω» («Και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα», υπονοώντας την Παναγία).

Και καθώς οι άνδρες, είτε είναι αυτοκράτορες είτε κοινοί θνητοί, προτιμούν είτε τις βολικά ανόητες είτε τις βολικά πλούσιες, ή και τα δυο, ο Θεόφιλος δεν έκανε την Κασσιανή αυτοκράτειρα.

Εκτοτε, οι άνδρες μια μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας δεν χάνουν, την Μεγάλη Τρίτη, για να ακούσουν μετά προσοχής το “Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή” θαρρώντας πως το λέει μια Κασσιανή που ήταν αμαρτωλή και μεταμελήθηκε, όπως ελπίζουν πως θα μεταμεληθεί η άτιμη που δεν θα βρει άλλον, τέτοιον λεβέντη και ντεληκανή σαν την αφεντιά τους.

Η Οσία Κασσιανή η Υμνογράφος δεν έγινε αυτοκράτειρα όπως και η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου κι άλλες πολλές αρχοντοπούλες τόσο στην Ανατολική όσο και στην Δυτική Χριστιανική Αυτοκρατορία, οι οποίες προτίμησαν να γίνουν μοναχές από το να υπηρετούν τον κάθε εξυπνάκια Θεόφιλο. Εικάζω μάλιστα, με όλο τον σεβασμό, πως θα είπε “αν αυτός ο κάλλιστος είναι τόσο ανόητος και ανασφαλής, φαντάσου τι είναι οι υπόλοιποι”. Πήρε την ευφυία της και κλείστηκε σε ένα κοινόβιο μαζί με άλλες, πολύ ευφυείς για τον ανδροκρατούμενο κόσμο, γυναίκες.

Οσο για τον Θεόφιλο, παντρεύτηκε την Θεοδώρα από την Παφλαγονία, η οποία στα μουλωχτά ανέτρεψε την εκκλησιαστική πολιτική του, αναστήλωσε τις εικόνες, και εν τέλει αγίασε, διότι ο Θεόφιλος ήτο και ζωηρός περί τα της κλίνης. Η γυναικεία εκδίκηση έρχεται εκεί που δεν την περιμένεις.

Πέρασαν αιώνες, κι είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Μπορεί σήμερα οι διεκδικητές της εξουσίας να μην τυφλώνουν ο ένας τον άλλο με αναμμένο σίδερο, όπως οι ευγενείς αυτοκρατορικοί προκάτοχοί τους, αλληλοεξοντώνονται όμως για το πού έβγαλε καθείς τα μάτια του. Και όλα τα φαύλα, εκ γυναικός ερρύη, τάχα, ακόμη.

Présidentielle 2022 : Marine Le Pen dévoile son affiche de campagne et son  slogan
H επίσημη αφίσα της Προεδρικής εκστρατείας της κας Λεπέν με το ευφυές λογοπαίγνιο γύρω από την παρήχηση του αρχιγράμματός της, σε μετάφραση, “Η Γαλλία που αγαπάμε”.

Στην Γαλλία, για παράδειγμα, όπου είναι προγραμματισμένες να γίνουν προεδρικές εκλογές την Ανοιξη, ο ακροδεξιός χώρος τα έχει βάλει με την έως τώρα ηγέτιδά του, Μαρίν Λεπέν. Τα πάντα φταίνε πάνω της:. από το ότι είναι κόρη του πατέρα της, αλλά όχι η προορισμένη και εκπαιδευμένη να τον διαδεχθεί Μαρί-Καρολίν (σήμερα στην πρώτη σειρά των ομιλιών της αδελφής της), μέχρι ο πρώην σύντροφός της, το ότι της αρέσει να χορεύει, το ότι στον δρόμο προς την εξουσία συμμάζεψε τους τραμπουκισμούς και εδραίωσε την εξουσία της χωρίς το παλαιό υποβολείο. Ποιον θέλουν στην θέση της; Μια άλλη γυναίκα, που είναι όμως πολύ έξυπνη για να πάρει στα χέρια της την καυτή πατάτα πριν κρυώσει.

Μαρίν και Μαριόν

Η νέα και ωραία Μαριόν Μαρεσάλ, που την μεγάλωσε η θεία της Μαρίν στο οικογενειακό καταφύγιο στο Μοντρτού, είναι αρκετά φιλόδοξη για να περιμένει να ΄πάρει το δαχτυλίδι από την θεία Μαρίν, και αρκετά έξυπνη για να καταλάβει ότι δεν θα της το έδινε. Ηγεμονικά θηλυκά και οι δυο, είναι φυσικό να επιδιώκουν να περιβάλλονται από νέα, έξυπνα, χρήσιμα και πιστά αρσενικά. Δυο βασίλισσες στην ίδια κυψέλη δεν μπορούν όμως να συνυπάρξουν. Η Μαριόν χαράζει, όπως και η Μαρίν, την δική της γραμμή, αλλά με καλύτερη στρατηγική, χτίζοντας μεθοδικά το προφίλ της μορφωμένης και με υψηλές επαφές νέας υποσχόμενης πολιτικού, εκεί όπου η θεία κολύμπησε στα βαθιά, “χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει την σβάστικα από τον κέλτικο” όπως την κατηγορούν ακόμη και σήμερα οι παλαιοί αγωνιστές του Εθνικού Μετώπου, για να υπογραμμίσουν την άγνοιά της περί τα όσα θεωρούσαν σημαντικά, όταν παρέλαβε το κόμμα.

Λαϊκίστρια η θεία, συντηρητική η ανηψιά, αγαπημένη του παππού η μικρότερη, με πικρία γιατί σήκωσε ένα βάρος που δεν αναζήτησε αλλά αναγκάστηκε να ξεκουβαλήσει, η μεγάλη.

Για “ένωση της Δεξιάς” μιλά η Μαριόν, “Ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά” είναι η γραμμή της Μαρίν, την οποία βάφτισε με αυτά ακριβώς τα λόγια -τι ειρωνία!-, ο πατέρας της Μαριόν, επικεφαλής της Νεολαίας του κόμματος την δεκαετία του ’90.

Marion Maréchal-Le Pen : les dessous d'un départ - Elle

Ενας Υποψήφιος για ακροδεξιά αρσενικά

Οσοι δεν θέλουν να κάνει κουμάντο μια γυναίκα, ας είναι ικανότερη από τους περισσότερους άνδρες που την περιτριγυρίζουν, βρήκαν την ευκαιρία κι έφυγαν τις τελευταίες εβδομάδες, καταγγέλοντας την Μαρίν Λεπέν, και πήγαν στον ετοιμόλογο, κατατριμμένο στον δημόσιο λόγο, 63χρονο δημοσιογράφο Ζεμούρ, που ούτε βαρβατίλα μυρίζει για να τους απειλεί την Γαλατική υπερηφάνεια, ούτε είναι και κανένα θεοφοβούμενο Καθολικό αγοράκι, αφού άφησε εσχάτως την από τεσσαρακονταετίας συμβία του, την Τυνήσια δικηγόρο Μυλέν Τσιτσπορτίτς (αρκετά ευφυή ώστε να κρατήσει το πατρικό της όνομα) μητέρα των τριών παιδιών τους, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, και φήμες λένε ότι θα γίνει πατέρας από την νέα του σύντροφο και σύμβουλό του, την 28χρονη Σάρα Κναφό, μιαν έξυπνη και ικανή Αλγερινή Σεφαρδίτισσα δικαστή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απόφοιτο της Γαλλικής Εθνικής Σχολής Διοίκησης. Είναι, με άλλα λόγια, ο κύριος Ζεμούρ, πρότυπο ανδρός, είτε είσαι Δυτικός είτε Ανατολίτης οπαδός κάποιας από τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες.

Sarah Knafo est ma compagne», officialise Eric Zemmour - Le Parisien

Ακόμη και ο στενός συνεργάτης του πατέρα της κας Λεπέν, ο μυστηριώδης αντιναζιστής φύλακάς του ντε Σεντ Αφρίκ, δήλωσε πως αυτές οι εκλογές θα είναι σαν η έκτη φορά που κατεβαίνει υποψήφιος το Μενίρ της Γαλλικής ακροδεξιάς, καθώς εντάχθηκε και αυτός στο στρατόπεδο Ζεμούρ.

Η αμφιθυμία έναντι των γυναικών δεν είναι μόνο ακροδεξιό φαινόμενο, αν και εσχάτως αναβιώνει από νέους, ανύπαντρους, ωραίους και μορφωμένους τριαντάρηδες συγγραφείς και ομιλητές της γαλλικής ακροδεξιάς.

Μεγάλο σύμπλεγμα με τις γυναίκες έχουν και οι Σοσιαλιστές και οι Αριστεροί, και ας διατείνονται το αντίθετο. Ο αξιομνημόνευτος Μεγάλος Ανδρέας της Μεταπολίτευσης, εξαιρείται, γιατί θα ήταν βλασφημία προς έναν τύπο ανδρός που δεν ήταν μοναχοφάης, αλλά έσπρωξε τις γυναίκες όπως και όπου μπορούσε. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, εδώ, πολιτικούς της Γαλλίας που είναι επίκαιρη λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Απριλίου.

Εκλογές στην Γαλλία: Μια γυναικεία υπόθεση;

Στις Γαλλικές Προεδρικές εκλογές της επόμενης άνοιξης, για πρώτη φορά όλες οι υποψήφιες είναι γυναίκες, εκτός αν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο απερχόμενος Πρόεδρος, Μακρόν. Οπως είδαμε, οι ακροδεξιοί έχουν αρχηγό μια γυναίκα, την Μαρίν Λεπέν. Εσχάτως και οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα του πατριώτη από την Θεσσαλονίκη, Σαρκοζύ, ανέδειξαν σε υποψήφια για την Προεδρεία, την Βαλερί Πεκρές, και οι Σοσιαλιστές κατά πόδας, πρότειναν την Δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό. Επίσης, η Ναταλί Αρτώ θα είναι υποψήφια για την προεδρεία από την Εργατική Πάλη και η Ελέν Τουύ από το κόμμα των Ζωωφίλων.

Και οι Μακρονικοί;

Ο νυν Πρόεδρος της Γαλλίας, αλλιώς πώς Ζούπιτερ, για τους οικείους, είχε δώσει μεγάλες προεκλογικές υποσχέσεις στις γυναίκες. Κάτι που ήταν νοστιμούλης και γλυκομίλητος, κάτι που δεν είχε συμπλέγματα με την επιλογή συντρόφου και δεν κυκλοφορούσε Μπίμπι Μπο όπως άλλοι συνάδελφοί του και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, έπεισε πολλές ικανές γυναίκες να συμπαραταχθούν στην σοβαρή προεκλογική του εκστρατεία. Μάλιστα, 16 από αυτές είχαν φωτογραφηθεί για το επιφανές περιοδικό Βάνιτυ Φέαρ τον Μάιο του 2017, δηλώνοντας πιστές στον υποψήφιο Πρόεδρο, θεωρώντας ότι αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της εξουσίας ενός 39χρονου άνδρα που φαινόταν διαφορετικός από τους άλλους. Στην ίδια έκδοση, ο τότε υποψήφιος Πρόεδρος δήλωνε “Είμαι έσχατος προσήλυτος στον φεμινισμό, αλλά όπως όλοι οι νεοφώτιστοι, είμαι αποφασισμένος”. Πρόσφατα το περιοδικό επέστρεψε στο θέμα και αναζήτησε εκείνες τις 16 ξεχωριστές γυναίκες που στήριξαν τον Μακρόν στην εκλογή του, σε άρθρο υπό τον τίτλο “Εχει ο Εμμανουέλ Μακρόν πρόβλημα με τις ευφυείς γυναίκες;”. Αν έχει, δεν πρωτοτυπεί.

Emmanuel Macron et les femmes intelligentes : une histoire tumultueuse | Vanity  Fair
Φωτογραφία:¨ Αλέξης Αρμανέ, Μάιος 2017

Μπορεί να ήσαν ευλκολόπιστες, ή μάλλον να πίστεψαν αυτό που ήθελαν να πιστέψουν, αλλά δεν ήσαν και ανόητες. Ο Μακρόν, σύμφωνα με το άρθρο, τις χρησιμοποίησε για να εκλεγεί και στην συνέχεια τις τοποθέτησε σε διακοσμητικές θέσεις, χωρίς επιρροή στην λήψη αποφάσεων, και μάλιστα όχι όλες τους. Από τις 16 μόνο πέντε παραμένουν πολιτικά ενεργές, ενώ οι γυναίκες υποψήφιες τοποθετήθηκαν κυρίως σε μη εκλόγιμες περιφέρειες (πολύ βολικό και γνωστό σενάριο και παρ’ υμίν). Οι περισσότερες, κατάλαβαν νωρίς περί τίνος επρόκειτο, επέστρεψαν στις επιτυχημένες καριέρες τους στον ιδιωτικό τομέα σε λιγότερο από έναν χρόνο από την εκλογή Μακρόν, και αρνήθηκαν καν να μιλήσουν στο περιοδικό, δηλώνοντας την φιλία τους προς τον Πρόεδρο, αλλά,΄όχι, ευχαριστούμε. Ακόμα και η υπουργοποιημένη Μαρλέν Σιαπά, η οποία δέχθηκε να μιλήσει, δήλωσε πως “Η πολιτική παραμένει ένα γιγάντιο κλαμπ ανδρών, ακόμα και αν από καιρού εις καιρόν κάποιες παρείσακτες βγαίνουν”. Η Φλοράνς Παρλύ, υπουργός στρατιωτικών, η υπουργός οικολογίας Μπάρμπαρα Πομπίλι, η Ελιζαμπέτ Μπορν που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο εργασίας και η Ανιές Πανιέ αυτό της Βιομηχανίας, δεν είναι παρά η βιτρίνα. Η Μαρλέν Σιαπά δεν διστάζει να δηλώσει ότι γίνονται στρατηγικά δείπνα μεταξύ ανδρών, υπονοώντας πίσω από την πλάτη των γυναικών συναδέλφων τους. Η προέλαση που υποσχέθηκε ο Μακρόν απεδείχθη οπισθοχώρηση για τις γυναίκες. Μάλιστα τον κατηγορούν και για “Ξέπλυμα Φεμινισμού” , για υποκριτική χρήση των γυναικών ώστε να διαμορφώσει προφίλ και να επιτύχει τους σκοπούς του “κλαμπ”, καθώς αυτό που έχει να επιδείξει επί του θέματος είναι ένα (ακόμα) συμβούλιο το οποίο θα έθετε τις προτάσεις του στην διάθεση του Προέδρου για την συνάντηση των G7 στο Μπιαρίτζ, το καλοκαίρι του 2019. Εκεί, ο Πρόεδρος Μακρόν το μόνο αξιοσημείωτο που επέτυχε ήταν να φωτογραφηθεί με την Εμα Γουότσον, την πρωταγωνίστρια των ταινιών Χάρυ Πότερ η οποία αναδείχθηκε στο μεταξύ σε ηγερία του αγώνα για την ισότητα των φύλων, και την οποία δεξιώθηκε σε δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Το συμβουλευτικό όργανο του παρέδωσε ένα σύνολο αρχών, και νεώτερο επί της ουσίας, ουδέν, σημειώνει το άρθρο.

Body Language Analysis №4093: Fear and Harvey Weinstein — Emma Watson's  Reaction — Nonverbal and Emotional Intelligence (PHOTOS) | by Dr. Jack  Brown | Medium
H κα Γουότσον με τον παραγωγό Χάρβυ Βάινστάιν (περισσότερα εδώ)

Εξ ου και η επιστράτευση της σικάτης προεδρικής συζύγου Μπριζίτ Μακρόν, η οποία φωτογραφήθηκε και έδωσε συνεντεύξεις σε περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας όπως το Μαντάμ Φιγκαρό, προβάλλοντας ένα προφίλ διανοούμενης και φιλάνθρωπης κυρίας, αντί του συνήθους λιβανίσματος για την πλούσια γκαρνταρόμπα της, από τα γυναικαία περιοδικά, το οποίο είχε μάλιστα ατονίσει τα τελευταία χρόνια.

Στον αντίποδα, η καμπάνια της Μαρίν Λε Πεν κυκλοφορεί αφίσες και το #sanslui (χωρίς αυτόν). “Αυτός” είναι βεβαίως ο Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και άλλοι όπως ο υπουργός υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Image

“Και ποιος θα κρατάει τα παιδιά;”

Αν πάμε μερικά μόλις χρόνια πίσω, το κλίμα δεν ήταν και πολύ διαφορετικό, ώστε να μιλήσουμε για πρόοδο των γυναικών στην πολιτική. Με εξαίρεση την κα Λεπέν στην Γαλλία και την κυρία Τζώρτζια Μελόνι στην Ιταλία, και οι δύο σε Καθολικές χώρες και σε Δεξιά και συντηρητικά σχήματα, όλα τα κόμματα του “δημοκρατικού τόξου”, που θα έλεγαν οι εγχώριοι γλωσσοπλάστες, βλέπουν κατά τον ίδιο σεξιστικό τρόπο τις γυναίκες.

“Και ποιος θα κρατάει τα παιδιά;” αναρωτήθηκε ο Σοσιαλιστής τότε Πρωθυπουργός της Γαλλίας και νυν πρόεδρος του Γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου, Λωράν Φαμπιούς, το 2007. “Οι προεδρικές εκλογές δεν είναι διαγωνισμός ομορφιάς”, απεφάνθη ο αριστερός Μελανσόν το 2005. Κορυφαία δήλωση είναι ίσως το “όσες γυναίκες θέλουν να είναι υποψήφιες πρέπει να είναι φιλήσιμες” που ξεστόμισε το 1998 ο Γκολικός Σαρλ Πασκουά.

Ακόμη και ο ρηξικέλευθος στα συζυγικά, παραδοσιοκράτης στα κρατικά ζητήματα κος Ζεμούρ στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο “Γαλλικό Πεπρωμένο” σημειώνει πως οι γυναίκες «είναι ο στόχος και η λεία κάθε προικισμένου άνδρα που φιλοδοξεί να αναρριχηθεί στην κοινωνία», και ότι η εικόνα του πρώην υπουργού Ντομινίκ Στρος Καν με χειροπέδες «είναι ένας ευνουχισμός όλων των Γάλλων». Επιπλέον, για τον κο Ζεμούρ «οι γυναίκες δεν ενσαρκώνουν την εξουσία και είναι μόνο αντιβασιλείς». (Το πλατινένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, η Αυτοκρατορία της βασίλισσας Βικτώριας που έδωσε το όνομά της σε μιαν ολόκληρη ιστορική εποχή, και η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, προφανώς διαφεύγουν του πολυμαθούς συγγραφέως).

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο εκλεκτός των Γάλλων ακροδεξιών εκφράζει παρόμοιες θέσεις. Μάλλον αυτές είχε ανέκαθεν, και αυτές τον κατέστησαν εκλεκτό. Οι γυναίκες είναι “μηχανές ευνουχισμού” έγραφε στο “Πρώτο Φύλο” το 2006. Ανδρες ακροδεξιοί, ιδού ο υποψήφιός σας.

Οι εξομολογήσεις μιας γυναίκας πολιτικού

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μαρίν Λεπέν ακολουθεί ένα εντατικό πρόγραμμα περιοδιών. Πιο χαμογελαστή και χαλαρή από κάθε άλλη φορά, φαίνεται να απολαμβάνει την επαφή με τον κόσμο και τους συνεργάτες της. Ισως γιατί ξέρει πως αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μεγάλη εκλογική αντιπαράθεση για εκείνη, ίσως γιατί ξέρει πως οι θέσεις της δικαιώνονται, ίσως γιατί έφυγαν όσοι δεν είχε το κουράγιο να απομακρύνει, ίσως γιατί, τώρα είναι έτοιμη.

Πριν από μια εβδομάδα, κλείνοντας την ομιλία της στην πόλη Ρεμς, εκεί όπου στέφονταν οι Γάλλοι βασιλείς επί 700 χρόνια, η Μαρίν Λεπέν έκανε κάτι πρωτοφανές. Κάτι που μόνο μια γυναίκα, ίσως μόνο αυτή η γυναίκα με την μακρά, πολυτάραχη και γεμάτη πολεμική πορεία, θα μπορούσε να κάνει.

Αφού έκλεισε την ομιλία της εν μέσω επευφημιών, κατέβηκε από το βήμα και στάθηκε εμπρός στο ακροατήριό της, σαν μαθήτρια. Αυτή που σπανίως μιλά εκτός κειμένου, μίλησε από στήθους για την παιδική της ηλικία, την δολοφονική απόπειρα εναντίον της οικογένειάς της που την σημάδεψε, το διαζύγιο των γονέων της και την εφηβεία της, τις σπουδές της, την εκτόξευσή της στην πολιτική, όταν “κανείς από τους ρήτορες δεν ήθελε να σχολιάσει την ήττα”, τα τρία της παιδιά στα οποία αφιέρωσε το βιβλίο της “Στα παιδιά μου που θα καταλάβουν μια μέρα πως τον χρόνο που δεν πέρασα μαζί τους, τον ξόδεψα γι’ αυτά”. “Επεσα αλλά πάντα ξανασηκώθηκα”. “Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν στον ουρανό, και άλλοι όχι. Εγώ πιστεύω!”. Και “Είμαι έτοιμη!”, ήσαν μερικές από τις φράσεις της.

Και για αυτήν την κίνησή της, κατηγορήθηκε για “σκηνοθεσία”. Ισως γιατί δεν υπάρχει κάποιος άνδρας πολιτικός που να μπορεί να δείξει στην ζώνη του με τόσα παράσημα ζωής.

Σε έναν πολιτικό χώρο ο οποίος βρίθει μισογυνισμού, που κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του αντιφεμινισμού, η Μαρίν Λεπέν κατάφερε να αφήσει το δικό της σημάδι, διαφορετικό από αυτό του εμβληματικού πατέρα της, ένα έργο πραγματικά δύσκολο, αγγίζοντας το 34% στις Προεδρικές εκλογές του 2017. Αλλά και η Τζώρτζια Μελόνι στην Ιταλία, έχει πετύχει να κρατήσει με μαχητικότητα και αξιοπρέπεια τις πολιτικές γραμμές της παράταξής της, όταν άνδρες συνάδελφοί της τρέχουν στην ασφάλεια των χαρακωμάτων της συντηρητικής Δεξιάς. Και οι άλλες γυναίκες πολιτικοί, με τις διαφορετικές αντιλήψεις που πρεσβεύουν και προωθούν, προσπαθούν να ανοίξουν έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν των ανδρών πολιτικών οι οποίοι απέτυχαν και αποτυγχάνουν καθημερινά, με δραματικές συνέπειες σε όλους τους τομείς του συλλογικού βίου.

Η πολιτική, άλλωστε, είναι γένους θηλυκού.

ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star