Ροζέ Ολέντρ (1929-2020): Ο “Ποπάυ” δεν μένει πια εδώ

Ο “Ποπάυ” δεν μένει πια εδώ. Αιώνιος επαναστάτης της Παράδοσης, με την βροντερή φωνή και το πλατύ χαμόγελο, ένας μεγάλος παίκτης που επηρέασε την πολιτική ζωή της Γαλλίας, πέρασε από τα μάτια του σώματος σε αυτά της ψυχής όσων τον γνώρισαν και τους τίμησε με την ευθύτητα και την μαχητικότητά του. 

roger1
Ροζέ Ολέντρ (1929-2020)

Μια ιστορική φυσιογνωμία του  Εθνικιστικού Κινήματος στην Γαλλία, ο Ροζέ Ολέντρ, έφυγε από την ζωή στις 30 Ιανουαρίου και κηδεύτηκε συνοδευόμενος από εκατοντάδες φίλους του στις 6 Φεβρουαρίου 2020. Η κηδεία του, ήταν η κηδεία της παλαιάς Άκρας Δεξιάς, της Δεξιάς του στρατιωτικού εθνικισμού, των τελευταίων πραγματικών πολεμιστών, στους μεγάλους πολέμους της Ινδοκίνας και της Αλγερίας, αυτών που είδαν να χάνεται μαι αυτοκρατορία αλλά δεν σταμάτησαν να πολεμούν μέχρι το τέλος. Αυτοί υπήρξαν ο μάρτυρες της μεταπολεμικής κάθαρσης για αυτό και έγιναν πολέμιοι της επανασυγγραφής της Ιστορίας την οποίαν έγραψαν με το ίδιο τους το αίμα. Οι τελευταίοι αγωνιστές μιας Δεξιάς πραγματικά αντίθετης στο Σύστημα , αντίθετοι σε μια Δημοκρατία την οποία αμφισβήτησαν με τα όπλα, στις αποικίες της Ασίας και της Αφρικής. ” Ο στρατός είναι θρησκεία”, έλεγε, “είναι οι ιππότες των σύγχρονων καιρών”.  Και διεχώριζε τους αριβίστες ανώτατους αξιωματικούς από τους σιωπηλούς, πιστούς, ηρωικούς υπαξιωματικούς που αγωνίζονταν για την δόξα της πατρίδας.

«Ήταν ένα λιοντάρι με γλυκιά ψυχή. Ένας άνθρωπος πέρα από τα συνηθισμένα», λέει ένας συμπολεμιστής του για τον Κορσικανό, σύμβολο της μεγάλης, αυτοκρατορικής Γαλλίας, υπέρμαχο της αποικιοκρατίας, αλλά και της συνεργασίας με το μουσουλμανικό στοιχείο απέναντι στις προκλήσεις της αντιευρώπης.

Η ημερομηνία της κηδείας του είναι Τυχαία, αλλά όχι συγκυριακή. Ο Ολέντρ πηγαίνει να ανταμώσει «τους νεκρούς του Φεβρουαρίου» του 1934, αυτούς για τους οποίους ο Μπραζιγιάκ που τυφεκίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1945 , έγραψε το περίφημο ομώνυμο ποίημα, τιμώντας την πολύνεκρη εξέγερση της Αξιόν Φρανσέζ του Σαρλ Μωράς.

Γεννημένος στην Κορσική περί τας ειδούς του Μαρτίου, στις 21 Μαρτίου του 1929,  ο Στρατιωτικός, δημοσιογράφος και πολιτικός Ροζέ Ολέντρ υπήρξε η ενσάρκωση αυτού του σπανίου είδους ανδρός που απλώνει τα χέρια σε όλη την έκταση και το βάθος των δυνατοτήτων της ανθρώπινης ύπαρξης, τόσο ώστε να αγγίζει την θεϊκή του φύση.

Roger_Holeindre_1943
Πρόσκοπος το 1943

Εργάτης μετάλλου στην νεανική του ηλικία, Πρόσκοπος, και αντιστασιακός κατά την κατάληψη της πατρίδας του από τους Γερμανούς, τότε ήταν, διηγείται, που θαύμασε τον Στρατάρχη Πεταίν της κυβερνήσεως του Βισύ, και έγινε Δεξιός.

Ένθερμος υποστηρικτής της Γαλλικής Αυτοκρατορίας. κατετάγη εθελοντής στον πόλεμο της Ινδοκίνας. Αλεξιπτωτιστής, και εν συνεχεία εκπαιδευτής ανταρτών εναντίον των ανταρτών,  τραυματίστηκε , επαναπατρίστηκε και υπερασπίστηκε ξανά την αυτοκρατορική Γαλλία στην Αλγερία.  Τραυματισμένος από σφαίρα στο κεφάλι, εγκαθίσταται στην Αλγερία, και εκπαιδεύει νέους, κυρίους Μουσουλμάνους.

Roger_Holeindre (2)
Στην Αλγερία, επάνω δεξιά

Τον Δεκέμβριο του 1961 στην Σύρτη, στο Βιλαέτι του Κονσταντίν (από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο) , ιδρύει τους «Μακί» στο όνομα του Βοναπάρτη. Σε όλη του την ζωή θα στηρίξει τους συμπολεμιστές του  Αλεξιπτωτιστές και μαχητές της OAS , και μέχρι τέλους από την θέση του Αντιπροέδρου της Εθνικής Ενώσεως Αλεξιπτωτιστών. Θεωρεί την ανεξαρτησία των αποικιών , δάκτυλο της κομμουνιστικής επιχείρησης εξάπλωσης στον κόσμο, και την αντιμάχεται με κάθε μέσο.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1962 καταδικάζεται σε 15 χρόνια κάθειρξης για την απόπειρα δολοφονίας του Ντε Γκωλ από την OAS. Εκτίει τα τρία και του απονέμεται χάρη.

Τις δεκαετίες του 1980 και 1990 εργάζεται ως δημοσιογράφος στα περιοδικά Παρί-Ματς και Φιγκαρό και ειδικεύεται σε θέματα Αφρικής, Ασίας και Λατινικής Αμερικής.

Συγγράφει τέσσερις δεκάδες βιβλίων, κυρίως αντικομουνιστικά (αποκαλεί τους Κομμουνιστές, προδότες), υπέρ του Πεταίν, και διηγήσεις των πολέμων, με μια ιδιάζουσα γλώσσα που ενσωματώνει φράσεις της στρατιωτικής αργκό, γιατί πάντοτε θεωρούσε τον εαυτό του πάνω από όλα στρατιώτη.

Υποστηρίζει με ομάδες περιφρούρησης τον Γάλλο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της Αλγερίας το 1965, κι εκεί γνωρίζεται με τον Ζαν Μαρί Λεπέν και γίνεται αχώριστος συμπορευτής του. Ενθαρρύνει την αντίσταση στο νότιο Βιετνάμ, και ξεσκεπάζει τα εγκλήματα των Βιετκόνγκ, οι οποίοι θα επιχειρήσουν την φυσική του εξόντωση. Ιδρύει, συμβουλεύει και διευθύνει ομάδες σκέψης και μικρά κόμματα, εκδίδει το περιοδικό “Αντίδοτο”, ιδρύει τους Νέους Πατριώτες Σοσιαλιστές και συναντιέται με τον φιλόσοφο  Ζαν Ζιλ Μαλλιαράκη, τον ελληνικής καταγωγής θεωρητικό της Τρίτης Θέσεως, των Αντινόλφι-Φιόρε. Ανοίγει ένα εστιατόριο στο Παρίσι, που γίνεται στέκι των Εθνικιστών κάθε τάσεως. Οποιος αγαπά στην πράξη την Γαλλία, έχει μια θέση μάχης σε κάποια από τις οργανώσεις, και στην σκέψη του που δουλεύει άοκνα.

Μαζί με άλλες εθνικιστικές ομάδες και κόμματα, γίνεται συνιδρυτής το 1972 του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου. Ιδρύει και διευθύνει τα καλοκαιρινά Πανεπιστήμια, την εκπαίδευση των νέων του Εθνικού Μετώπου, με την βοήθεια του ηγέτη της Κεντρικής Αφρικής Μποκάσα που του νοικιάζει το κάστρο που έχει αγοράσει στην κοιλάδα του Λίγηρα στην κεντρική Γαλλία, και το οποίο καταφέρνει να αγοράσει η οργάνωση των βετεράνων της οποίας προΐσταται.

Οργανώνει σε αυτήν και νέους 8 ως 14 ετών, που επαναλαμβάνουν στον όρκο τους: «Το ιδανικό μου συνδέεται με το έδαφος, με την οικογένεια, με την πατρίδα μου. Ορκίζομαι πίστη στη σημαία της Γαλλίας μας».

Εκλέγεται βουλευτής του Εθνικού Μετώπου (1986-88) Στην αλλαγή της εξουσίας το 1998, αρνείται να ακολουθήσει την κομματική γραμμή Λεπέν για την στήριξη της κόρης του, Μαρίν, και συντάσσεται με τον μαχητικό ευπατρίδη Γκολνίς. Όταν ο Καρλ Λανγκ τον οποίο γνωρίζει από την Νεολαία, διαφωνεί, φεύγει από το Μέτωπο και δημιουργεί το Κόμμα της Γαλλίας, δεν διστάζει να τον ακολουθήσει. Νέος στην σκέψη και στην ψυχή, συνδράμει με πάθος στην ίδρυση της διαδικτυακής ελεύθερης τηλεόρασης. Παραμένει επίτιμος αντιπρόεδρος του κόμματος ως το 2016.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Στο Παρίσι, στις 6 Φεβρουαρίου 202, γύρω από το φέρετρό του, περιστοιχισμένο από τις στρατιωτικές σημαίες, και τα λάβαρα οργανώσεων της πατριωτικής και εθνικιστικής δεξιάς, συγκεντρώνονται ο Λεπέν, που φορά το πράσινο μπερέ των αλεξιπτωτιστών της Λεγεώνος, η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του Ζανύ, η κόρη του Γιαν με την κόρη της, Μαριόν Μαρεσάλ, ο πρώην ευρωβουλευτής Μπρούνο Γκολνίς, που εκφωνεί τον επικήδειο,  ο Καρλ Λανγκ. Η Μαρίν Λεπέν στέλνει στεφάνι και τον αντιπρόεδρο του κόμματός της που λέγεται πλέον Εθνικός Συναγερμός. Η κηδεία του γίνεται στα Λατινικά, μια ακόμη πράξη αντίστασης στις νόρμες του εκλλησιαστικού και πολιτειακού καθωσπρεπισμού.

Η Αριστερά δια της εφημερίδος Λιμπερασιόν, τιμά τον μεγάλο αντικομμουνιστή αντίπαλο

“Ήταν δημοφιλής”, γράφει, ” σε εκείνη την παλιά γενιά των αγωνιστών του Μετώπου”, και αναφέρεται στους ξεριζωμένους της Αλγερίας.  “Ενσάρκωνε τον θυελλώδη αντικομμουνιστή, τον ηττημένο ήρωα ενός χαμένου πολέμου, γιατί προδόθηκε από την νωθρότητα των πολιτικών ελίτ”.

Στον επικήδειο ο συγκινημένος Γκολνίς λέει «Γνωρίζουμε μόνο ένα μέρος των πεπραγμένων αυτού του  ήρωα, με την δυνατή φωνή και την γενναιόδωρη καρδιά, φωνή του διακόπτεται μερικές φορές από ένα λυγμό. Τώρα που το αλεξίπτωτό του έχει ανέβει στον ουρανό, πιστεύουμε ότι ο Ροζέρ μπορεί να πει, όπως έγραψε ο άγιος Παύλος πριν από περίπου είκοσι αιώνες:«Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι, τον δρόμον τετέλεκα, την πίστιν τετήρηκα, λοιπόν, απόκειταί μοι ο της δικαιοσύνης στέφανος.»

Ο ήχος των τυμπάνων και το Τραγούδι της Αφρικανών ακούγεται για αυτόν που ενσάρκωνε την Παλαιά Φρουρά, την φρουρά μιας Βοναπαρτικής, αυτοκρατορικής Γαλλίας που δεν υπάρχει πια.

” Ημασταν στην καρδιά της Αφρικής 

Φύλακες ζηλότυποι των χρωμάτων μας

Οταν κάτω από ένα μαγευτικό ήλιο

ακούστηκε η νικητήριος κραυγή

Εμπρός! Εμπρός! Εμπρός!”

Roger_Holeindre

 

ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star