Στις 12 το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου το Ηνωμένο Βασίλειο εξέρχεται επισήμως της Eυρωπαϊκής Ενώσεως. Τι θα συμβεί με τον συσχετισμό των δυνάμεων στο μοναδικό συλλογικό δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο των Ευρωπαίων πολιτών;

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, 73 κενές έδρες αναμένουν ευρωβουλευτή. Από τις έδρες αυτές, 46 θα παραμείνουν κενές γα προσεχή διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και 27 χηρεύουσες έδρες θα κατανεμηθούν ως εξής:
Γαλλία και Ισπανία θα λάβουν από 5 έδρες
Ιταλία και Ολλανδία από 3 έδρες
Ιρλανδία 2 έδρες
Και από 1 έδρα οι : Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Σλοβακία, Κροατία, Πολωνία και Ροπυμανία
Η κατανομή των εδρών αποτελεί απόφαση του Συμβουλίου, τον Ιούνιο του 2018 επί της πληθυσμιακής βάσεως , ότι δηλαδή η σύνθεση του Κοινοβουλίου, πρέπει να αντικατοπτρίζει κατά το δυνατόν τα πληθυσμιακά μεγέθη των κρατών-μελών. Δεν θα χρειαστούν νέες εκλογές, διότι οι οι βουλευτές που θα εισέλθουν από τα δέκα προαναφερθένατ κράτη-μέλη έχουν ήδη ψηφισθεί.
Το ενδιαφέρον είναι ότι με το νέο status quo, η Αριστερή πτέρυγα και το Κέντρο χάνουν δυνάμεις ενώ κερδισμένοι είναι το Λαϊκό Κόμμα και η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία, δηλαδή η Κεντροδεξιά και οι δεξιότερα αυτής.
Ε.Δ.