ΕΓΕΡΘΗΤΙ: Η προβοκάτσια…της προβοκάτσιας

2-ΕΓΕΡΘΗΤΙ

Γράφει η Ειρήνη Δημοπούλου

Υπάρχουν ειδήσεις οι οποίες δημιουργούνται από τους πομπούς τους, ώστε να προετοιμάσουν τους λήπτες για μελλοντικά τεκταινόμενα που θα γίνουν άλλες ειδήσεις, χωρίς ο μέσος αναγνώστης/ακροατής/θεατής να αντιλαμβάνεται το μεσοπρόθεσμα ζητούμενο. Η είδηση είναι έτσι τοποθετημένη όμως, ώστε μια μερίδα ληπτών να μπορεί να αντιληφθεί το μακροπρόθεσμο. Η ικανότητά της αυτή την καθιστά αυτομάτως απενεργοποιημένη και πολιτικά ακίνδυνη για το Καθεστώς, διότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα όσα ο μέσος άνθρωπος μπορεί να διαχειριστεί.
Ας δούμε δυο επίκαιρα και διδακτικά παραδείγματα, εσωτερικού και εξωτερικού.

Ο ψυχοπαθής αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ

Είδηση πρώτη. Eνας στους 40 Αστυνομικούς της ΕΛΑΣ, λέει η είδηση, είναι χωρίς υπηρεσιακό όπλο, διότι συνέτρεξε λόγος αφαίρεσης του ατομικού οπλισμού του, έστω και προσωρινά.
«Σε 700 από τους 30.000 αστυνομικούς που εξετάστηκαν από ψυχιάτρους της Διεύθυνσης Υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομίας διαγνώσθηκαν προβλήματα ψυχής που τους καθιστούσαν επικίνδυνους για τον εαυτό τους, τα μέλη της οικογένειάς τους και τους πολίτες. Οι συγκεκριμένοι επανεξετάστηκαν έως και πέντε φορές» αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
«Στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης που λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2017 όλο το 24ωρο για όλους τους ένστολους και τις οικογένειές τους, οι περίπου 60 ψυχίατροι και ψυχολόγοι έχουν ανταποκριθεί σε 1.652 περιστατικά που κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν σε οικογενειακά ζητήματα (193), ενώ ακολουθούν άγχος (90), ερωτικά ζητήματα (47), επαγγελματικά (14) και πένθος (3)».
Τι διαβάζει εδώ ο αναγνώστης; Ότι αυτοί που έχουν οριστεί να τον προστατεύουν είναι ψυχάκηδες, ότι οπλοφορούν και σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά, δικά τους ή άλλων, όπως ο Αλέξης το 2008.
Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν πως δεν θα αργήσει, όπου νάναι, κάποιος τέτοιος σαλεμένος που δεν έχει πάρει τηλέφωνο στην γραμμή υποστήριξης (που για να δημιουργηθεί, φαντάσου τι πρόβλημα υπάρχει…) θα την μπουμπουνίσει σε κάποιον αθώο πολίτη, διαδηλωτή, κάποιον νέο Αλέξη ίσως, έτσι, Αλέξη;
Μακροπρόθεσμα θα χρειαστούμε Φύλακες να μας φυλάνε από τους φύλακες, και το δημιουργημένο προβοκατόρικα «λαϊκό αίσθημα» θα προσκαλέσει το ίδιο, ζητώντας περισσότερη αστυνόμευση, περιορισμό των ελευθεριών του και τελικά την φυλάκισή του…

Η Λευκή Εθνικιστική καρικατούρα

Είδηση δεύτερη. Στην Νέα Ζηλανδία ένας (ή περισσότεροι, ακόμη αδιευκρίνιστο- την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν γίνει 4 συλλήψεις), λευκοί «εθνικιστές» μπούκαραν σε τζαμιά και λιάνισαν ανθρώπους που προσεύχονταν. Ύβρις! Κάθε εχέφρων άνθρωπος εξανίσταται από την αγριότητα της πράξεως. Διότι άλλο να λιανίζεις λευκούς στο Μπατακλάν ή περιπατητές στην παραλία της Νίκαιας, και άλλο να σκοτώνεις ανθρώπους που προσεύχονται, για ό,τι κι αν προσεύχονται.
Οι τέσσερις συλληφθέντες «έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας», δήλωσε η Πρωθυπουργός της χώρας. «Πολλοί από τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν σε αυτή την επίθεση μπορεί να είναι μετανάστες, ή ακόμη και πρόσφυγες», τόνισε η Τζασίντα Αρντέρν στο διάγγελμά της. Αναφερόμενη στους μουσουλμάνους είπε πως «διάλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους πατρίδα, και είναι η δική τους πατρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς. Εκείνος ο οποίος διέπραξε αυτή την πράξη δεν είναι ένας από μας». Μεγάλη απόκλιση από την συνάδελφό της της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ η οποία λίγα χρόνια πριν είχε πει «Οι περισσότεροι Αυστραλοί πιστεύουν στο Θεό. Αυτό δεν είναι κάποια Χριστιανική, δεξιά πολιτική προπαγάνδα, αλλά ένα γεγονός (…). Εσείς επιλέξατε να έλθετε εδώ. Επομένως αποδεχτείτε την χώρα που εσείς επιλέξατε».
Ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, με την έντονη διαδικτυακή παρουσία και το ενδιαφέρον όνομα «Τάραντ» δηλώνει εθνικιστής και υπέρμαχος της «απελευθέρωσης των χωρών που ζουν λευκοί από την ισλαμική εισβολή», υποστηρίζει ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» και χρησιμοποιεί τις γνωστές «14 λέξεις» του Αμερικανού υπέρμαχου της Λευκής Φυλής, Ντέιβιντ Λέιν «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».
Το γεγονός είναι αξιοπερίεργο γιατί η επίθεση έγινε σε μια χώρα που έχει βεβαίως δεχθεί μουσουλμάνους μετανάστες κυρίως από την απέναντι Ασία, αλλά δεν αντιμετωπίζει στην ίδια έκταση το πρόβλημα της Ευρώπης. Ένα άλλο αξιοπερίεργο είναι ότι στα όργανα θανάτου του εν λόγω είναι, λέει, γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες η λέξη «Τουρκοφάγος». Κατά τον Νικηταρά τον Τουρκοφάγο. Να ήταν άραγε ο μακελάρης μαθητής σε ελληνικό σχολείο την εποχή που αφίσες με ήρωες της Επανάστασης του 1821; ‘Η μήπως είχε σχέσεις με εξίσου τρελλαμένους Έλληνες Εθνικιστές;
Εάν βεβαίως δεν αποδειχθεί μετά από μερικές δεκαετίες ότι δεν ήταν μέλος ειδικής υπηρεσίας κάποιας ιδιαίτερα αποτελεσματικής σε προβοκάτσιες χώρας.
Ίσως το κλειδί της πράξεως βρίσκεται σε κείμενο του εκτελεστή στο οποίο αναφέρει ότι «μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές». 
Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα, αλλά διαβασμένο από την ανάποδη. Με τις δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο για εθνικιστικό τσουνάμι στην Ευρώπη, δυο μήνες πριν τις Ευρωεκλογές που θα αναδείξουν εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες θα μπορέσουν συνεργαζόμενες να εμποδίσουν την καταστροφή του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και να επιτύχουν τον επαναπροσδιορισμό της πορείας της Ευρώπης, ένας εχθρός της εθνικιστικής ιδέας επιλέγεται να στοχοποιήσει τους Εθνικιστές, προωθώντας την γνωστή καρικατούρα των ΜΜΕ. Τον παράφρονα, ρατσιστή στρατόκαυλο.
Η επίθεση έχει λοιπόν σκοπό να δείξει πως με την άνοδο του Εθνικισμού, και σε αυτόν, ας μην ξινίζουν την μούρη τους οι καθαρολόγοι, το Σύστημα περιλαμβάνει το οτιδήποτε και τον οποιονδήποτε τολμά να αμφισβητήσει την αυθεντία του, κινδυνεύουν οι πάντες, είτε ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ, είτε στην μακρινή Νέα Ζηλανδία.
Κατάλαβες εσύ που κραδαίνεις την ψήφο σου, πόση δύναμη έχεις, αν από παθητικός συλλέκτης γίνεις ενεργός φορέας της ιδέας, και όχι της καρικατούρας που εξυπηρετεί την προπαγάνδα των δολοφόνων των λαών μας;

(Δημοσιεύθηκε στο φ. 294 της Εθνικής Εφημερίδος ΕΜΠΡΟΣ)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star