Ξαφνική επίθεση από hedge funds σε ισχυρές μετοχές του ΧΑΑ   Για τι εκβιάζουν;

XAA

 

«Επίθεση» δέχεται τις τελευταίες μέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο δυο από τις εταιρείες-στυλοβάτες του, την Folli-Follie συμφερόντων Κουτσολιούτσου, και την Ιντραλότ συμφερόντων Κόκκαλη.

Η πορεία του εμβληματικού της καπιταλιστικής τρομοκρατίας χρηματιστηρίου, με το οποίο χειραγωγείται από αόρατους κερδοσκοπικούς παράγοντες η οικονομία των κρατών, δεν μας συγκινεί. Θυμόμαστε την κούρσα του ΧΑΑ το 1999 που κατέληξε στην καταστροφή πολλών ελληνικών νοικοκυριών, αφελών, αδαών και μη, οι οποίοι έσπευσαν να ακολουθήσουν την κυβερνητική γραμμή του Μίστερ Κολγκέιτ Γιάννου Παπαντωνίου και να επενδύσουν στο ΧΑΑ. Οικονομίες, χωράφια και εφάπαξ εξανεμίστηκαν, ο πλούτος αναδιανεμήθηκε και από τα σεντούκια και τα στρώματα των πολλών, πέρασε στις τραπεζικές θυρίδες των ολίγων.

Παρόλα αυτά, από την πορεία του Χρηματιστηρίου εξαρτάται μεγάλο μέρος της Οικονομίας μας. Ας δούμε πρώτα τα γεγονότα και στην συνέχεια τις προεκτάσεις τους.

Πίσω από την κρίση αξιοπιστίας που προκλήθηκε στο ΧΑΑ, βρίσκεται ένα επιθετικό «hedge fund» το αμερικανικό Quintessential Capital Μanagement. Τα hedge funds (επενδυτικές εταιρίες) ειδικεύονται στην χειριστική κερδοσκοπία και τα «χτυπήματα κάτω από την μέση».

Βεβαίως, όπως σημειώνει η οικονομική ιστοσελίδα bankingnews, «στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν εταιρίες σαθρές, με παραποιημένους ισολογισμούς, εταιρίες ορκωτών ελεγκτών που κάνουν τα στραβά μάτια γιατί πληρώνονται και αεριτζήδες επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν το χρηματιστήριο ως αρπαχτή».

Δεν είναι όμως απολύτως πιστευτή η εικόνα μιας εταιρίας όπως η Folli-Follie η οποία παρουσιαζόταν ως εταιρία-ορόσημο να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μέσα σε δυο συνεδριάσεις, εξαιτίας φημών, χάνοντας το 52% της αξίας του τίτλου της. Η διοίκηση και οι μέτοχοι της Folli Follie ισχυρίζονται ότι δέχονται επίθεση από ξένους κερδοσκόπους.

Ακόμη και η ΔΕΗ έφθασε να  εμφανίζει υψηλό χρηματιστηριακό ρίσκο.

Στον χορό μπήκαν επενδυτές όπως οι UBS, Bank of America, Goldman Sachs, Credit Suisse και Citigroup που πουλάνε ελληνικά assets «λόγω αυξημένης αβεβαιότητας».

Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε επέτρεψε στους κερδοσκόπους να οδηγήσουν σε Limit Down (-30%) επίσης μέσω φημών, τρεις εταιρείες του ομίλου Κόκκαλη. Η κρίση προκλήθηκε όταν κάποιοι κυκλοφόρησαν φήμες ότι το Fund θα προχωρούσε σε επίθεση εναντίον των εταιρειών του ομίλου Κόκκαλη, που προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σε σχέση με την παρατηρηθείσα υπερβολική διακύμανση της τιμής της μετοχής η INTRALOT επιθυμεί να διευκρινίσει ότι η σημερινή (8/5) διακύμανση της τιμής της μετοχής είναι αναιτιολόγητη καθότι δεν υποστηρίζεται από τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και του ομίλου ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη ή γεγονός και κατά την εκτίμησή μας οφείλεται σε ανυπόστατες φήμες.  Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία προχώρησε σήμερα σε καταγγελία/αναφορά προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

H Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άργησε να αντιδράσει, αντί να προχωρήσει άμεσα σε διακοπή των συναλλαγών της μετοχής Folli-Follie προκειμένου να ενημερωθούν οι μέτοχοι, και να μην επεκταθεί το φαινόμενο ως ντόμινο, όπως συνέβη με τις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη. H ζημιά που έχει προκληθεί στις εταιρείες και τους μετόχους φθάνει τα 500 εκ. ευρώ  για την Folli- Follie και περί τα 40 -50 εκ. για την Intralot.

Και στο βάθος οι εξοπλισμοί

Οι σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας αν και δεν είναι αγαστές, έχουν από τα τέλη του 2017 οδηγηθεί σε ακραία ένταση. Σε αυτό το πλαίσιο και οι δύο χώρες ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε αγορές εξοπλισμών.Έχουμε παρακολουθήσει και έχουμε ήδη αναφερθεί στο ζήτημα των Αμερικανικών F35 και των Ρωσικών S400, αλλά και την μεταφορά τεχνογνωσίας από τους Αμερικανούς στους Τούρκους, οι οποίοι όμως εμφανίζονται μετά την προσέγγιση Αγκύρας-Μόσχας μάλλον ασταθείς.

Η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε κλοιό πολλαπλών πιέσεων. Εκτός από τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, και σε αυτό της Οικονομίας είναι από τις πλέον ευάλωτες αναδυόμενες αγορές, καθώς έχει διψήφια ποσοστά πληθωρισμού και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται φέτος να φθάσει πάνω από το 5% του ΑΕΠ, που θεωρείται ως το άτυπο όριο αντοχής αναδυόμενων οικονομιών σε υψηλά ελλείμματα του ισοζυγίου. Η κατάσταση της Ελλάδος,  μας είναι γνωστή. Νέοι εξοπλισμοί θα σημάνουν νέα υποδούλωση και εξάρτηση, αλλά και θα σπρώξουν βαθύτερα την Οικονομία μας και τον λαό στο χρέος.

Ο στοχευμένος, ωμός, παράλληλος εκβιασμός των ΗΠΑ,  δεν αποκλείεται να έχει ως αιχμή του δόρατος στην νέα αυτή φάση το αμερικανικό fund ώστε να εκβιαστεί η Ελλάδα, και να δηλώσει υποταγή στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να εμποδίσουν την συνεργασία Ελλάδος – Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων, αφού είναι γνωστό ότι θέλουν την αποκλειστικότητα στην άσκηση επιρροής.

Ο «καθαρός Αύγουστος» και το θέατρο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Η θρυλούμενη «έξοδος από τα μνημόνια» και η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση και αβεβαιότητα, αποτελούν «στάχτη στα μάτια» του ελληνικού λαού.

Με την έξοδο από το πρόγραμμα χρηματοδοτική συνδρομής, η πορεία της Ελλάδος (και κάθε χώρας στην θέση της) δεν είναι διαπραγματεύσιμη αλλά είναι προκαθορισμένη. Το είδαμε ήδη με την Πορτογαλία και την Κύπρο. Ήδη από το 2013 με τους Κανονισμούς 472 και 473 περιγράφεται το επόμενο στάδιο, το οποίον είναι η λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία». Αυτό σημαίνει ότι θα πραγματοποιείται έλεγχος των σχεδίων προϋπολογισμού πριν από την ψήφισή τους, το Κουαρτέτο θα πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις δυο φορές τον χρόνο για «επικαιροποιήσεις», και πλέον κανείς δεν θα μπορεί να μιλά για «εξωθεσμικό όργανο» όπως συνέβαινε με την Τρόικα, αφού πλέον θα πρόκειται για ενωσιακή υποχρέωση της χώρας μας.

Θέση μνημονίου επέχει πλέον το κυλιόμενο τριετές  «μεσοπρόθεσμο» που θα λήξει το 2021. Έως τότε διανύουμε την περίοδο χάριτος που επετεύχθη το 2012. Μετά το 2021 που θα πρέπει να αποπληρώσουμε τα δανεικά, θα μπει ακόμη βαθύτερα το χέρι στην τσέπη των Ελλήνων.

Οι θριαμβολογίες της κυβερνήσεως περί πλεονασμάτων είναι επίσης άκαιρες και εξυπηρετούν καθαρά επικοινωνιακούς σκοπούς, αν δεν βλάπτουν την ίδια την εξέλιξη του χρέους, αφού στην Ελλάδα συμβαίνει το καινοφανές οξύμωρο η χώρα να μην πιάνει τον στόχο παραγωγής, αλλά να πιάνει πλεόνασμα λόγω της υπερφορολόγησης, οδηγώντας την χώρα και τους Έλληνες σε πλήρες αδιέξοδο.

Όσο για τα περί διαγραφής, είναι επίσης προς λαϊκή κατανάλωση, αφού όσο διατηρείται η ρήτρα μη διάσωσης της ΕΕ, ονομαστική διαγραφή χρέους δεν γίνεται, ενώ τα πλεονάσματα που εμφανίζονται, φαλκιδεύουν  οποιαδήποτε προσπάθεια για ελάφρυνση του χρέους.

Όλα αυτά, εκτός εάν η κατάσταση αποβεί χειρότερη από τα ψηφισμένα, και χρειαστούμε νέο δάνειο, όχι βεβαίως για να σωθεί η χώρα, αλλά για να διασωθεί η ισορροπία της Ευρωζώνης.

ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

(Δημοσιεύθηκε στο φ.251 της Εθνικής Εφημερίδος ΕΜΠΡΟΣ)

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.