Φαγάκι, κύριε Μακρόν;

macron_pavlopoulos

Ούτε στα δύσκολα, ούτε στα απλά μπορεί η μετριότητα της σέπουσας Ελλαδικής διπλωματίας.

Ηρθε ο Πρόεδρος της Γαλλίας μετά της συμβίας του, στην Ελλάδα, πρώτη επίσκεψη εκτός Γαλλίας μετά την εκλογή του. Βέβαιον ότι θα προσελκύσει την κάλυψη των ΜΜΕ σε κάθε λεπτομέρεια. Ηρθε να εγκρίνει τα ασημικά που θα αγοράσει η χώρα του. Βεβαίως, και το γράψαμε το Σάββατο στην ΕΜΠΡΟΣ. 

Ομως εκεί, μέσα στον κακό χαμό του “Πάρτε, πάρτε, και πετρέλαια έχουμε, και νερά έχουμε, και θα μετονομάσουμε τον Μαραθώνα σε Κάτω Εβιάν”, είχε η Ελλάδα μια ευκαιρία να προβάλλει κι αυτή το κάτι τις της. Και είχε πολλά!

Φουστανάκι, γιοκ!

Λουι Βυτόν η κυρία Μακρόν; Παρθένη και Τσεκλένη και μια σειρά νέων σχεδιαστών, ανδρών και γυναικών, που θα μπορούσαν να προβληθούν από τις κυρίες. Η κυρία Παυλοπούλου μπορούσε να ντυθεί ωραιότερα για την ηλικία και την θέση της, από την βεραμάν κουρτίνα που της κότσαραν. Η κα Μπαζιάνα αξιοπρεπής, με τα νιάτα, το ωραίο προφίλ και το ελληνοπρεπές σινιόν της, αλλά μάλλον αδιάφορη για την περίσταση. Η αρκούντως επιχειρηματίας Μαρέβα ήταν η μόνη που κατάλαβε τι  παίζει σε τέτοιες περιπτώσεις και έβαλε ένα φουστανάκι του οίκου Ζευς και Διώνη που διευθύνει, στα μπλε-λευκά-κόκκινα της γαλλικής σημαίας. Οχι εντυπωσιακό, αλλά ελληνικό και δικό της. Κάτι έμαθε από την πεθερά Μαρίκα και τα ντολμαδάκια του Μπους Πρεσβυτέρου!

Στα εθιμοτυπικά, έσωσε την κατάσταση η Περιστέρα και η κα Παυλοπούλου με τα δώρα από το Μουσείο Μπενάκη, σίγουρα πράγματα, αυτό ξέρετε, αυτό εμπιστεύεστε.

238230-1504893217

brigitte2_2-800x600

Εκεί στην Ελλάδα δεν τρώνε ελληνικά;

Ηρθε η ώρα να φάνε, όπως τρώνε όλοι οι επισκέπτες (κυριολεκτικώς και όχι μεταφορικώς, τούτη τη φορά). Και τι σκέφτηκε η Εθιμοτυπία της Προεδρίας της Δημοκρατίας να τον κεράσει τον Γάλλο επίσημο;

Γλώσσα Μενιέρ, ένα κλασικό γαλλικό πιάτο από την Βόρειο Γαλλία, φιλετάκια μοσχαρίσια με λαχανικά, λες και θα κάθονταν σε τραπέζι βάφτισης που χρεώνεται με το κεφάλι, και παγωτό  Σαιντ Ονορέ, επίσης κλασικό γαλλικό γλυκό. Λες και δεν τα ήξερε και δεν τα δοκίμαζε και στην πατρίδα του ο Γάλλος Πρόεδρος. Πού είναι η πολιτιστική και εμπορική διπλωματία μας; Εκεί στην Ελλάδα, δεν τρώνε ελληνικά, θα σκέφτηκε. Εναν μουσακά “πειραγμένο”, ένα παγωτό καταίφι, κάτι ελληνικό δεν μπορούσαν να προγραμματίσουν εκεί στο Προεδρικό; Την επόμενη φορά, ρωτείστε με κύριε Πρόεδρε, δυο δεκαετίες νοικοκυρά έχω κλείσει, έχω μαγειρέψει εγώ…να γλύφετε τα δάχτυλά σας.

Ευοί Ευάν

Ευτυχώς ο μέγας θεός Διόνυσος έσωσε για μια ακόμη φορά την στοιχειώδη αξιοπρέπεια της γαστρονομικής Ελλάδας! Οίνος ο Ελληνικός! Κρασιά του Κτήματος Τέχνη Οίνου και του Λαζαρίδη από την Δράμα κι ένα γλυκό Σαμιώτικο. άφησαν μια συμπαθητική επίγευση στον υψηλό προσκεκλημένο.

Κι αν έτρωγε Ελληνικά; 

Με την κρίση των τελευταίων χρόνων, η τηλεόραση παράγει και προβάλλει δεκάδες Ελληνες σεφ στα πλαίσια του “φάτε μάτια ψάρια…”. Ακόμη κι έτσι, δυο-τρεις θα μπορούσαν να επιστρατευτούν για να προσφέρουν ένα στοιχειωδώς Ελληνικό δείπνο όπως είχε κάνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με τον Ομπάμα.

Να τι προτείνει ένας από τους πιο γνωστούς, ο Ηλίας Μαμαλάκης:

Πρώτο πιάτο
Κουτσομούρες με κορινθιακή σταφίδα-ζέστη πατατοσαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι και ελιές Καλαμών

Δεύτερο πιάτο

Αρνάκι σε κρούστα ελληνικών βοτάνων-σωτε κολοκυθάκια και καρότα γλασέ σε ελαιόλαδο

Επιδόρπιο

Σιμιγδαλενιος χαλβάς με αμύγδαλα καβουρδισμένο και γλυκό του κουταλιού
Τσάι του βουνού ή καφές ελληνικός
Μουστοκούλουρα

Λίγο το κρασί, λίγο το τι νόστιμος ο μουζάκα, λίγο δυο-τρεις χρυσοχόοι να κάνουν χορηγία τα δώρα και να ακουστεί το όνομά τους, λίγο τι ωραίο το μεταξωτό σας φόρεμα, και με μια καμπάνια στα μπλογκς που χρηματοδοτεί το ΥΠΕΞ, και, για να μην ξεχνιόμαστε, επιχειρηματίες συναντήθηκαν, όλο και κάτι επιπλέον μπορεί να μπει στον χάρτη, από κρασί και λάδι μέχρι ελληνικά ξενοδοχεία.  Αυτά, και την επόμενη φορά, καλύτερα!

ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s