
Μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας θα θεωρούνται στο εξής οι μυρωδιές των βιβλίων.
Μάλιστα, βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια τεχνική που καταγράφει και αρχειοθετεί τις μυρωδιές τους.
Ο «Τροχός Οσμών Ιστορικών Βιβλίων», που δημιούργησαν ερευνητές στο University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, χρησιμοποιεί για την συγκρότηση του αρχείου, τον συνδυασμό της χημικής ανάλυσης των οργανικών πτητικών ουσιών που βρίσκονται στις σελίδες τους, και μια περιγραφή της μυρωδιάς όπως την εκφράζουν οι αναγνώστες.
Οι κατηγορίες όπως τις περιγράφουν οι αναγνώστες είναι «ξύλινες» (100%), «καπνιστές» (86%) και «γήινες» (71%). Ακολουθούν η σοκολάτα, ο καφές, η βανίλια, το ψάρι, και το ξύδι.
Πάνω από το 70% των ερωτηθέντων θεωρούν τις οσμές ευχάριστες, το 14% ελαφρώς ευχάριστες και το 14% ουδέτερες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σεσίλια Μπέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Heritage Science», δήλωσαν ότι «από κοινού επιστήμονες και ιστορικοί πρέπει να αρχίσουν να ταυτοποιούν, να αναλύουν και να αρχειοθετούν τις μυρωδιές που έχουν πολιτιστική σημασία, όπως το άρωμα των παλαιών βιβλίων στις ιστορικές βιβλιοθήκες. Ο ρόλος των οσμών στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πολιτιστική κληρονομιά, δεν έχει συστηματικά εξερευνηθεί μέχρι σήμερα».