ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ

apoel_avxentiou-e1456815087827

Eνα πανό σήκωσαν οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ πριν λίγες μέρες, σε αγώνα του Champions League με την Βαρντάρ Σκοπίων, παραδίδοντας μαθήματα πατριωτισμού και εθνικής υπερη-φάνειας. Με ελληνικές σημαίες και πανό για την Μακεδονία, διατράνωσαν πως «την Μακεδονία δεν θα την κλέψει κανείς». Είναι οι ίδιοι οι οπαδοί της Κυπριακής ομάδας, που υψώνουν το πανό της φωτογραφίας «Οι Έλληνες δεν παραδίδονται-Πολεμούν ή πεθαίνουν». Ex oriente lux. Ναι, αγαπητέ αναγνώστη. Αν έχει ένα σκοπό αυτή η εφημερίδα, αν υπηρετούν και ελπίζουν κάτι όσα καταθέτουν οι συνεργάτες της, είναι να σε ενθαρρύνουν να μην παραδοθείς. Να σε καλέσουν να σταθείς όρθιος σε έναν κόσμο ερειπίων. Να σου θυμίσουν πως εσύ δεν πρέπει να παραδοθείς όχι γιατί σου υπόσχονται κάτι που βρίσκεται έξω από σένα, αλλά γιατί την σωτηρία σου, τις λύσεις στα προβλήματα που σου τρώνε τα σωθικά σαν το σαράκι, και την βεβαιότητα της επαύριον, δεν τις έχει κάποιος έξω από σένα, αλλά εσύ ο ίδιος. Γιατί είσαι Έλληνας. Το ίδιο Έλληνας με τον Θεό και τους Ήρωες και τους Αγίους των πατεράδων και
των παππούδων σου, που σε κοιτούν από τον γαλανό ουρανό και σε επευφημούν, σαν τότε που
πρωτομάθαινες να κάνεις πετάλι στο ποδήλατό σου «Έλα παιδί μου, έλα, μπορείς!».
Αν θέλεις λοιπόν, αγαπητέ συνέλληνα και αναγνώστη, να πεθάνεις, πέθανε. Μήπως η μόνη βεβαιότητα της ζωής, δεν είναι ο θάνατος; Αλλά διάλεξε τουλάχιστον όσο μπορείς, το πώς. Ζήσε και πολέμα ως Έλληνας. Μην παραδίδεσαι. Έτσι δεν παραδόθηκαν πριν από σένα Έλληνες σαν εσένα, που έγιναν ήρωες και μάρτυρες της Πίστης και της Πατρίδας, που σήκωσαν στους θνητούς ώμους τους την ελπίδα για τον εθνικό καθαρμό.
Λένε κάποιοι πως ένας πόλεμος με την γείτονα θα αποτελούσε τούτη την ώρα, λύτρωση. Εκεί κατατείνουν και οι σχετικές διαρροές που δεν προέρχονται βεβαίως από την φυσική ηγεσία του
στρατεύματος αλλά από τους λαδοπόντικες και τους ελλαδέμπορες που κοιτούν να ρουφήξουν και το μεδούλι των Ελλήνων, παίζοντας πότε με τον φόβο και πότε με τον πατριωτισμό. Το πολιτικό κατεστημένο νοσεί βαθύτατα και το ξέρει. Νιώθει τις σάρκες του να ξεκολλούν και να αποσυντίθενται. Όσο και να προσπαθεί, δεν πρόκειται τίποτε να ξαναείναι το ίδιο. Το ξέρει και για αυτό βγάζει χολή, υβρίζει, επιστρατεύει κάθε μέσο, πληρώνει όσο-όσο για ένα ακριβό φάρμακο που του πουλούν οι ξένοι δανειστές του, για να το κρατήσει λίγο ακόμα στην εξουσία.
Κι ενώ η αποφορά της σάπιας εξουσίας του απλώνεται, κάποιοι αναπνέουν αέρα ελευθερίας.
Δανείζονται ζωή από τους χυμούς του δέντρου της Φυλής μας που πότισαν με το αίμα τους ένας Λεωνίδας, ένας Παλαιολόγος, ένας Αυξεντίου. Δεν αντάλλαξαν την ζωή τους για Περσικό ή Οθωμανικό χρυσάφι, ούτε για εγγλέζικες λίρες. Την πούλησαν ακριβά με αντάλλαγμα την Λευτεριά μας, την Ενότητά μας που ούτε πρέπει ούτε μπορεί να μας κλέψει κανείς.
Πρόσεχε λοιπόν, ψυχή μου, μην αφεθείς στον ύπνο, για να μην παραδοθείς στο θάνατο.
Ο δρόμος μπορεί να είναι μακρύς και δύσβατος, μα ο ορίζοντας είναι ανοιχτός.

Ειρήνη Δημοπούλου

(Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, φ.190)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.