Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Ζητεί να εξαιρεθεί η Κάσος από στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας

Παραλήρημα άνευ προηγουμένου από την Τουρκίας. Λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι “τα Ίμια είναι τουρκικά”, η Άγκυρα έβαλε στο στόχαστρο και τα Δωδεκάνησα, ζητώντας με ΝΟΤΑΜ την αποστρατικοποίηση της Κάσου.

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Ζητεί να εξαιρεθεί η Κάσος από στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας© Ειδικότερα, η Τουρκία εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α5446/16, με την οποία ισχυρίζεται ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για την διεξαγωγή ασκήσεων με τη ΝΟΤΑΜ Α2646/46 και συγκεκριμένα η περιοχή νότια της Κάσου αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το κείμενο της ΝΟΤΑΜ αποτελεί μια ακόμη ένδειξη πως οι Τούρκοι επιδιώκουν απροκάλυπτα μια ελληνοτουρκική κρίση.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ έρχεται μετά από άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσουγλου, ο οποίος ανέφερε πως τα Ιμια αποτελούν τουρκικό έδαφος.

Με άρθρο του στη Milliyet, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε την Πέμπτη ότι τα Ιμια αποτελούν τουρκικό έδαφος. Το άρθρο έχει τίτλο «Δεν αποδεχόμαστε την de facto κατάσταση» και σε αυτό ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημειώνει ότι οι Συνθήκες της Λωζάννης και του Παρισιού περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι το μπαράζ προκλήσεων και αμδισβητήσεων από την Άγκυρα ξεκίνησε από τον Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης

πηγή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: