Σήμερα επιστρέφουν στην Ελλάδα τα λείψανα των Ηρώων του Noratlas «Νίκη 4» – Παρουσία του Ε.ΛΑ.Μ στην τελετή παράδοσης

Σήμερα επιστρέφουν στην Ελλάδα τα λείψανα των Ηρώων του Noratlas «Νίκη 4» - Παρουσία του Ε.ΛΑ.Μ στην τελετή παράδοσης

Στην Ελλάδα, μετά από 42 χρόνια, θα επιστρέψουν σήμερα Τρίτη, τα λείψανα των πεσόντων του Νοράτλας.

Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο θα γίνει η παράδοση των λειψάνων των 16 Ελλήνων πεσόντων, που επέβαιναν το 1974 στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νοράτλας «Νίκη 4».

Θυμίζουμε πως ύστερα από 42 χρόνια τα πρώτα οστά εντοπίστηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015 και αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της ταυτοποίησης. Τώρα, έναν χρόνο μετά τα λείψανα των Ηρώων θα επιστρέψουν σήμερα με πτήση C – 130.

Πριν το οτιδήποτε να αναφέρουμε τα ονόματα των Ηρώων, των οποίων τα λείψανα επαναπατρίζονται:

1. Αεροπόρος Άνθιμος Ηλίας

2. Καταδρομείς

Αναστασόπουλος Ανδρέας του Μιχαήλ, Χάβαρι Ηλείας

Γιαννακάκης Κοσμάς του Εμμανουήλ, Ζουνάκι Χανίων

Γιαννάκος Στέφανος του Θωμά, Παλαιοεκκλήσιο Καρδίτσας

Δαλαμάγκας Ηλίας του Δημητρίου, Μεσοχώρι Λάρισας

Ζησιμόπουλος Αντώνιος του Γεωργίου, Βάρκιζα Αττικής

Λιγδής Χρήστος του Λουκά, Αταλάντη Φθιώτιδας

Μανιάτης Σπυρίδων του Βασιλείου, Ζαχάρω Ηλείας

Μονιάς Αιμίλιος του Γεωργίου, Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας

Νάκος Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Πλάτανος Τρικάλων

Πρινιανάκης Στυλιανός του Εμμανουήλ, Στόλοι Ηρακλείου

Σκιαδαρέσης Νικόλαος του Χαραλάμπους, Χαμόλακος Κεφαλληνίας

Τσάκωνας Ευάγγελος του Ανδρέα, Κολιάκιο Αργολίδας

Τζουράς Σωτήριος του Ιωάννη, Κορφές Καλαβρύτων

Χατζόπουλος Χρήστος του Αθανασίου Ελαφοχώρι, Διδυμότειχο Έβρου

Χριστόπουλος Αθανάσιος του Ανδρέα, Περιστέρι Αττικής

Η επιχείρηση “ΝΙΚΗ”

Την 21η Ιουλίου του 1974, αποφασίσθηκε στρατιωτική επιχείρηση ενίσχυσης της άμυνας του αεροδρομίου της Λευκωσίας με την κωδική ονομασία ” ΝΙΚΗ “. Το σχέδιο της επιχείρησης προέβλεπε την αερομεταμεταφορά και απόβαση καταδρομέων με αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η προετοιμασία έγινε στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη και περιλάμβανε 20 αεροσκάφη Nord 2501D Noratlas. Όλα τα αεροσκάφη ανήκαν στην 354η Μοίρα Μεταφορών “Πήγασος”.

Αυτά τα αεροσκάφη θα μετέφεραν και θα αποβίβαζαν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας την Α’ Μοίρα Καταδρομών με τον πλήρη οπλισμό της αποτελούμενη από 318 άνδρες. Ο σχεδιασμός της επιχείρησης προέβλεπε την αερομεταφορά της Α’ Μοίρας καταδρομέων κατά την διάρκεια της νύχτας – σε απόλυτη σιγή ασυρμάτου – πτήση σε χαμηλό ύψος – χωρίς συνοδεία μαχητικών – προσγείωση – αποβίβαση καταδρομέων – επιστροφή στην Σούδα. Την 21η Ιουλίου και ώρα 22:35 η αποστολή ξεκίνησε με χρονικό περιορισμό τα μεσάνυκτα της ίδιας μέρας. Μόνο όμως τα 15 αεροσκάφη Noratlas από τα 20 κατάφεραν να απογειωθούν στο χρονικό περιθώριο το οποίο προέβλεπε το σχέδιο, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα αεροσκάφη (5 Noratlas και 10 C-47) να παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Σούδας. Αμέσως μετά την απογείωση δόθηκε σήμα από το Κέντρο επιχειρήσεων πρός το Γ.Ε.Ε.Φ. Λευκωσίας με την φράση ” Έρχονται τα 15 πορτοκάλια”. Κατά την διάρκεια της πτήσης και χωρίς φώτα πορείας για την αποφυγή εντοπισμού 2 από τα αεροσκάφη παρουσίασαν βλάβη με αποτέλεσμα την επιστροφή του ενός στην Κρήτη και την προσγείωση του δευτέρου “ΝΙΚΗ 13” στην Ρόδο.

Οι προσγειώσεις στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας ξεκίνησαν στις 02:00 της 22ας Ιουλίου.

Το “ΝΙΚΗ 1” ακούμπησε το διάδρομο της Λευκωσίας στις 01:55, το “ΝΙΚΗ 2” έπιασε στις 01:52. Όμως από εδώ και πέρα ξεκινάει η τραγωδία της αποστολής, λόγω καθυστέρησης του ΑΕΔ να ενημερώσει τo ΓΕΕΦ και τα αντιαεροπορικά στοιχεία αποτελούμενα από τις 185η και 184η Μοίρες αντιαεροπορικών πολυβόλων και τα οποία φύλαγαν την περιοχή, δεν ενημερώθηκαν με αποτέλεσμα να θεωρήσουν ότι τα αεροσκάφη τα οποία πέταγαν ήταν εχθρικά. Αμέσως άρχισαν έντονα αντιαεροπορικά πυρά τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα, το “ΝΙΚΗ 4” το οποίο βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης, να αρπάξει φωτιά και να συντριβή λίγα χιλιόμετρα από τον διάδρομο προσγείωσης.

Το “ΝΙΚΗ 6” εβλήθη σε πολλαπλά σημεία της ατράκτου και σχεδόν χωρίς μηχανές και χάρη στις προσπάθειες των πιλότων να καταφέρει να προσγειωθεί. Τα υπόλοιπα αεροσκάφη κατάφεραν και αυτά να προσγειωθούν με λιγότερες ζημιές. Μετά το “ΝΙΚΗ 2” προσγειώθηκε το “ΝΙΚΗ 3” το οποίο λόγω βλάβης στον έναν κινητήρα έφυγε από το ίχνος πτήσης του “ΝΙΚΗ 4” που καταρρίφθηκε και έφτασε στην τελική μετά την κατάρριψη του “ΝΙΚΗ 4”. Όλα τα πληρώματα μετά έβλεπαν κάποια φωτιά στο Λόφο της Μακεδονίτισσας και εκ των υστέρων έμαθαν ότι πρόκειται για το αεροσκάφος αυτό. Τελευταίο προσγειώθηκε το “ΝΙΚΗ 15” το οποίο και είχε απογειωθεί από την Σούδα με καθυστέρηση και παρά τις εντολές να μην εκτελέσει την αποστολή. Το “ΝΙΚΗ 14” έφτασε αφόύ είχε πλέον ξημερώσει και δεν προσγειώθηκε καθόλου, ακολούθησε εντολές και επέστρεψε πίσω στην Σούδα. Όσα αεροσκάφη ήταν σε πτητική ικανότητα απογειώθηκαν για τη επιστροφή στην Ελλάδα ενώ τα υπόλοιπα καταστράφηκαν από τις φίλιες δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Απολογισμός

Το λάθος αυτό της αεροάμυνας του αεροδρομίου κόστισε τη ζωή σε 4 αεροπόρους και 29 καταδρομείς, και τον τραυματισμό 11 ακόμα καταδρομέων. Από την δύναμη των 318 ανδρών της Α’Μοίρας καταδρομών 278 παρέμεινα στην Κύπρο και πολέμησαν ηρωικά. Κατάφεραν να αποκρούσουν τις μαζικές τουρκικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και τον ελεύθερο τομέα της Λευκωσίας, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στον εχθρό, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε τεθωρακισμένα οχήματα.

Βεβαίως, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το γεγονός ότι τα λείψανα των Ηρώων περίμεναν 42 χρόνια και τώρα εντός ενός χρόνου όλα είναι έτοιμα για την επιστροφή τους, δεν είναι απλή τυχαιότητα, αλλά συνδέεται άμεσα με τις διαδικασίες προδοσίας του Κυπριακού.

Ουσιαστικά, τα λείψανα των Ηρώων περίμεναν επί 42 χρόνια την στιγμή που οι πολιτικές ηγεσίες θα θελήσουν να κλείσουν τα «ανοιχτά» ζητήματα και να προχωρήσουν στην λεγόμενη «επίλυση» του Κυπριακού, με την προώθηση ενός σχεδίου Ανάν ΙΙ, που θα επιτελέσει την πλήρη τουρκοποίηση της νήσου.

Η πολιτική σκοπιμότητα, βεβαίως, δεν αίρει το μεγαλείο των Ηρώων, ούτε μειώνει την στιγμή της Επιστροφής των Ηρώων. Απλώς τονίζει για άλλη μία φορά πως πίσω ακόμα και από τέτοιες στιγμές οι πολιτικάντηδες έχουν πολιτικές σκοπιμότητες ανίερες.

Παρουσία του Ε.ΛΑ.Μ στην τελετή παράδοσης

Μέσα σε μια έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, παρουσία του προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, Χρίστου Χρίστου και άλλων επισήμων της Πολιτείας, της Εκκλησίας και του Στρατού, πραγματοποιήθηκε το πρωί, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, η επίσημη τελετή παράδοσης των 16 Ελλαδιτών πεσόντων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4 το οποίο καταρρίφθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974.

Παρόντες και συγγενείς των ηρωικά πεσόντων για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου καταδρομέων και μελών του πληρώματος του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, στους οποίους ο Αναστασιάδης απένειμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς. Τα λείψανα των ηρώων στους οποίους αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές, μεταφέρονται σήμερα στην Ελλάδα με αεροσκάφος…

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/shmera-epistrefoun-sthn-ellada-ta-leipsana-twn-hrwwn-tou-noratlas-nikh-4#ixzz4M6qlw97T

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.