Εντατικές περιπολίες στο Αιγαίο

57910ca91dc524a77a8b4efd

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό λαμβάνουν μέτρα για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των συνόρων με την Τουρκία, ώστε να μηδενιστούν οι πιθανότητες διείσδυσης σε ελληνικό έδαφος Τούρκων εμπλεκόμενων στην απόπειρα πραξικοπήματος. Στα μέτρα εντάσσεται και η εντατικοποίηση των περιπολιών μονάδων του Στόλου.

Ενεργό ρόλο στην επιτήρηση διαδραματίζει η πολεμική Αεροπορία, ενώ συνδράμουν μονάδες της Αεροπορίας Στρατού που έχουν μετασταθμεύσει σε νησιά του Αιγαίου -διαθέτοντας θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό ατόμων στη θάλασσα. Οι δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων εξελίσσονται σε συνεργασία και συνεννόηση με το Λιμενικό Σώμα.

Πηγή του ΓΕΑ ανέφερε σε ερώτηση εάν το αεροσκάφος του Τούρκου πρωθυπουργού συνοδευόταν την περασμένη Παρασκευή, ότι «εμείς είδαμε μόνο ένα αεροσκάφος».

Εκτίμηση της κατάστασης σε σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ

Χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και οι αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Ναυτιλίας – Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, έντονη κινητικότητα υπήρχε την Τετάρτη από νωρίς στην περιοχή της Μαρμαρίδας, απέναντι από τη Ρόδο. Πληροφορίες από την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφεραν ότι μια μοίρα καταδρομέων που επιχείρησαν εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής επιχειρούσε να κινηθεί με πλωτά μέσα προς την Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρούσαν να τους εντοπίσουν, διεξάγοντας εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Μπόζμπουρουν που βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη.

Την ίδια ώρα, κατευθύνθηκαν στην περιοχή για έλεγχο πλωτά μέσα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, ενώ περιπολίες πραγματοποιούσε ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από τη Ρόδο. Το απόγευμα, κοντά στη Σύμη, αλλά εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων εντοπίσθηκαν φουσκωτά σκάφη, τα οποία παρακολουθούνταν από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές δυνάμεις ελέγχουν κάθετι που εισέρχεται στον ελληνικό χώρο, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί και η ΕΛΑΣ.

Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει τα περί επιχειρήσεων της Άγκυρας σε ελληνικά ύδατα

Δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο, τόνιζαν το βράδυ της Τετάρτης πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αφορμή δημοσίευμα στον ιστότοπο της Χουριέτ το οποίο έκανε λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών εναντίον δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει από ελληνικής πλευράς μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους».

Νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΞ

Σήμερα Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΞ νέα ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πράξικοπημα, υπό την προεδρία του Νίκου Κοτζιά.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η πολιτική και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

πηγή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: