Oι μέλισσες θύματα στον βωμό του κέρδους των πολυεθνικών

Χωρίς τίτλο.jpg

Τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργήσει στον κλάδο της μελισσοκομίας οι κατοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις.

Οι Έλληνες μελισσοκόμοι αγωνίζονται μόνοι, χωρίς να έχουν καμία βοήθεια από το κράτος. Αντίθετα, τις περισσότερες φορές βρίσκουν το κράτος απέναντι τους, σαν εχθρό.

Εχθρός οι ψεκασμοί

Πάγιο και συνεχές αίτημα των Ελλήνων μελισσοκόμων, είναι η απαγόρευση ψεκασμών με μελισσοτοξικά σκευάσματα τις ώρες που πετούν οι μέλισσες. Ζητούν ο ψεκασμός με εντομοκτόνα κατά την διάρκεια της ημέράς να συνιστά ποινικό αδίκημα, καθώς εξοντώνει μαζικά τις μέλισσες. Οι μελισσοκόμοι κατ΄ επανάληψη έχουν ζητήσει οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα να γίνονται τις βραδινές ώρες που οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, αφού ο «στόχος» των ψεκαστικών που βασικά είναι τα κουνούπια, δραστηριοποιείται μόλις πέσει το φως. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νόμος που να αναφέρει ρητώς ότι «απαγορεύεται ο ψεκασμός με μελισσοτοξικά σκευάσματα τις ώρες που πετούν οι μέλισσες». Η νομοθεσία ως προς το θέμα της προστασίας των μελισσών  είναι ασαφής και απολύτως συγκεχυμένη.

Μέλι από… την Κίνα!

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ένας νέος μεγάλος εχθρός της Ελληνικής μελισσοκομίας είναι και το σχεδόν 100% κινεζικής προέλευσης τεχνητό μέλι, το οποίο βρίσκουμε στα ράφια αρκετών super market, και το οποίο δεν είναι καν φυσικό προϊόν, καθώς δεν έχει παραχθεί από μέλισσες.

Αυτό είναι μια γλυκαντική ουσία με την υφή, το χρώμα, την όψη και τη γεύση μελιού. Η ύπαρξη αυτού του φθηνού και άνευ θρεπτικής αξίας υποκατάστατου, έχει βέβαια ως σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους από την εμπορία του μελιού, πάντα σε βάρος του Έλληνα παραγωγού, αλλά και σε βάρος του καταναλωτή που δεν παίρνει αυτό που πληρώνει. Τα αιτήματα των Ελλήνων παραγωγών δίκαια και απόλυτα λογικά, πλην όμως άλυτα μέχρι σήμερα καθώς απευθύνονται σε «ώτα μη ακουόντων» και σε μια πολιτεία που είναι μονίμως απούσα.

 Οι μελισσοκόμοι καταγγέλλουν

Το «ΕΜΠΡΟΣ» επικοινώνησε με τον μελισσοκόμο παραγωγό στην Ανατολική Αττική Δ.Γ. ο οποίος μας είπε ότι πριν από χρόνια είχε απευθυνθεί προς το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) από όπου τον παρέπεμψαν στο Φυτοπαθολογικό Μπενάκιο Ινστιτούτο, και μετά στο υπουργείο, στα «Βιοκτόνα».

Εκεί έλαβε από τους αρμόδιους διαβεβαιώσεις ότι δίνουνε το κατάλληλο φάρμακο για τα κουνούπια, το οποίο είναι μόνο για την νύμφη του κουνουπιού, και δεν είναι επιβλαβές για τις μέλισσες. Συνεχίζοντας ο κ. Δ.Γ. (το όνομα του στην διάθεση της εφημερίδος), μας ανέφερε ότι στα «Βιοκτόνα» του υπουργείου του είπαν ότι το πρόβλημα που παρατηρείται με την εξόντωση του πληθυσμού των μελισσών είναι εξ αιτίας παράνομων ψεκασμών! Στην ερώτησή του σε υπάλληλο του υπουργείου για το ποιος είναι ο υπεύθυνος για αυτούς τους παράνομους ψεκασμούς, έλαβε την απάντηση ότι είναι ή η Περιφέρεια, ή ο Δήμος! Ο ίδιος πήγε στον Δήμο Πικερμίου, όπου του είπανε ότι δεν γνωρίζουν τίποτε. Κατόπιν απευθύνθηκε στο τμήμα μελισσοκομίας, όπου και πάλι κανείς δεν γνώριζε. Στην ερώτησή μας σε τι ακριβώς στοχεύουν αυτοί οι ψεκασμοί, ο κ. Δ.Γ. μας απάντησε με αυτά που του εξέθεσαν οι «αρμόδιοι» στο τμήμα ψεκασμών, όταν ο ίδιος είχε κάνει αυτή την ερώτηση: «Στόχος» ήταν το κουνούπι του «Νείλου». Όπως μας επισήμανε, μετά από αυτούς τους ψεκασμούς αποδεκατίζονταν οι μέλισσες, ενώ τα κουνούπια δεν παθαίνανε τίποτα, καθώς το πρόβλημά τους παρέμενε αμείωτο. Σύμφωνα με το ίδιο, δεν υπάρχει καμία σχέση πλέον του φαρμάκου αυτού με τα κουνούπια, καθώς αυτά επιζούν, ενώ οι μέλισσες ψοφάνε.

Τα κουνούπια, οι μέλισσες και η Monsanto

Στο τμήμα ψεκασμών ο Δ.Γ. εξέθεσε το πρόβλημα, με το αίτημα να γίνονται οι ψεκασμοί  τις ώρες που δεν πετάνε οι μέλισσες, ή… αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, να ενημερώνονται τουλάχιστον οι παραγωγοί της περιοχής για το πότε θα γίνονται οι ψεκασμοί για να προστατεύουν τα μελίσσια τους. Αντί για απαντήσεις και δεσμεύσεις έλαβε ασαφείς δικαιολογίες και υπεκφυγές. Ποτέ δεν έλαβαν ειδοποίηση για το πότε πρόκειται να γίνει ψεκασμός, ούτε ποτέ κανείς από τους αρμόδιους της περιοχής έδωσε την παραμικρή σημασία στα παράπονα των μελισσοκόμων. Στην ερώτηση αν έχουν λάβει ποτέ κάποια αποζημίωση εκ μέρους του κράτους για τις καταστροφές που το ίδιο τους προκαλεί, η απάντηση ήταν ότι ακόμα και τότε που του είχανε κάψει τα μελίσσια σε μια από τις πυρκαγιές στην περιοχή, είχανε λάβει οι μελισσοκόμοι υποσχέσεις εκ μέρους των αρμοδίων ότι θα λάβουνε αποζημιώσεις, τις οποίες δεν είδανε ποτέ. Ο ίδιος μας καταγγέλλει ότι όλα αυτά είναι στην πραγματικότητα ένας διωγμός στις μέλισσες από την εταιρεία Monsanto, η οποία προωθεί σε όλο τον κόσμο τα μεταλλαγμένα. Συνεχίζοντας μας ανέφερε μια περίπτωση η οποία είχε συμβεί στην Καλιφόρνια με μεταλλαγμένα λάχανα, όπου οι μέλισσες γονιμοποιήσανε τα μεταλλαγμένα με τα κανονικά λάχανα, με αποτέλεσμα να βγει μια καινούργια «ποικιλία». Η Monsanto κατηγόρησε τους μελισσοκόμους της περιοχής ότι της καταστρέψανε και της  σαμποτάρισαν την παραγωγή των μεταλλαγμένων, κατηγορώντας και τις μέλισσες ως υπαίτιες αυτής της καταστροφής! Η Monsanto και οι όμοιες εταιρίες, αντιμετωπίζουν πλέον τον κύκλο της φύσης ως ιδιοκτησία τους. Ό,τι βολεύει τα δικά τους τερατογενή προϊόντα αντιμετωπίζεται σαν «φιλικό», ό,τι τους δημιουργεί πρόβλημα στα μεταλλαγμένα, επομένως στα κέρδη τους, και δεν μπορούνε να το ελέγξουν, πρέπει να πεθάνει. Και αυτό που σκοτώνει τις μέλισσες δεν είναι μόνο οι ψεκασμοί για τα κουνούπια όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε, αλλά και οι ψεκασμοί με δηλητήρια για τα μεταλλαγμένα.

Το σοβαρότατο θέμα με τον κλάδο της μελισσοκομίας (ο οποίος όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι εγχώριας παραγωγής έχει εγκαταλειφθεί για να πεθάνει), θα αποτελέσει για το «ΕΜΠΡΟΣ» ένα θέμα που δεν κλείνει εδώ. Θα επανέρθουμε σύντομα επί όλων αυτών και με μια αποκαλυπτική συνέντευξη.

Π. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ, Φ. 156) 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.