Αυτόματες κατασχέσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία – Βάζουν χέρι στους λογαριασμούς 200.000 οφειλετών

Αυτόματες κατασχέσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία - Βάζουν χέρι στους λογαριασμούς 200.000 οφειλετών

Η συμφωνία με τους εταίρους περιλαμβάνει δεσμεύσεις των ελληνικών Αρχών για εφαρμογή αυστηρότερων ρυθμίσεων και αυτοματοποιημένων διαδικασιών για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου.

Ήδη το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει κινήσει τη διαδικασία για τη δέσμευση λογαριασμών με στόχο την είσπραξη μέρους των 15 δισ. ευρώ που χρωστούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει η δέσμευση λογαριασμών 121.109 οφειλετών στο ΙΚΑ, 29.792 οφειλετών στον ΟΓΑ και 1.604 στο ΕΤΑΑ, ενώ μαζί με τους μεγάλους κακοπληρωτές της εφορίας ο αριθμός ξεπερνά τις 200.000.

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί στην πλήρη τους μορφή διατάξεις νόμων που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια (από το 2011 και μετά) αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν στην πλήρη τους ανάπτυξη.

Όπως για παράδειγμα οι μαζικές εντολές για κατασχέσεις καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι τηλεφωνικές κλήσεις από εφοριακούς σε οφειλέτες για να πληρώσουν τα χρέη τους, ο συμψηφισμός επιστρεφόμενων φόρων με άλλες μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. ΕΝΦΙΑ) κ.τ.λ.

Ήδη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει να καλούν τηλεφωνικά 81.000 οφειλέτες για να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Το υπουργείο Οικονομικών μετά και τη θέσπιση των νέων μειωμένων ορίων για το ακατάσχετο καταθετικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων κ.τ.λ. έχει κινητοποιήσει τον μηχανισμό είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών με στόχο να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οφειλές παρελθόντων ετών για να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο περίφημος «κόφτης» ή να μην απαιτήσουν οι δανειστές να έρθουν «μπροστά», δηλαδή πριν από το τέλος του 2016, μέτρα που έχουν ψηφιστεί να ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2017 (π.χ. φόρος στα καύσιμα και στα τσιγάρα).

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών με βαθιά γνώση των θεμάτων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αρχικά ρίχνει την προειδοποιητική βολή, δηλαδή στέλνει μαζικά μηνύματα-προσκλήσεις στους οφειλέτες γνωστοποιώντας τους ότι έχουν χρέη στο Δημόσιο. Το ίδιο κάνει και μέσω των τηλεφωνικών γραμμών.

Kαλεί με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους που μπορεί να είναι από 30 ευρώ και άνω. Για όσους φορολογουμένους αγνοήσουν την πρόσκληση αυτή το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη δεύτερη φάση που δεν είναι άλλη από το να στοχεύσει απευθείας τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα εισοδήματά τους και ταυτόχρονα να προχωρήσει τις διαδικασίες κατάσχεσης.

Ωστόσο, προτού προχωρήσει στην «αφαίρεση» από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη του ποσού που χρωστά, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει μία τελευταία ευκαιρία στον οφειλέτη δίνοντας εντολή στην τράπεζα να δεσμεύσει τα χρωστούμενα για ένα χρονικό διάστημα και όχι να τα κατασχέσει αμέσως. Αν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί ούτε σε αυτή την τελευταία ευκαιρία και δεν εξοφλήσει οικειοθελώς το χρέος του ή δεν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση, προχωρεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή της αφαίρεσης του ποσού από τον λογαριασμό του.

bankingnews.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/automates-katascheseis-gia-chreh-se-eforia-kai-tameia-bazoun-cheri-stous-lo#ixzz4C6kKdYy1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star