Δίκη Χρυσής Αυγής – Παραδοχή παρεμβάσεων

Χωρίς τίτλο.jpg

Λίγη σημασία έχει προφανώς, τι θα πει κάποιος από τους παράγοντες μιας δίκης σε σχέση με την εξέλιξή της σε πολιτικό επίπεδο, όταν πριν καν αυτή ξεκινήσει, έχουν ασχοληθεί με αυτήν, όλοι οι άλλοι.

Σημαντικό όμως παραμένει, στο επίπεδο αυτό, μια και μιλάμε για την μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, τι συνεχίζουν και λένε οι αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες- και το πιο σημαντικό ακόμα, τι πράττουν.

Οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις που σημειώθηκαν πριν καν ξεκινήσει η δίκη με την γνωστή σε όλους πλέον σκευωρία Σαμαρά – που αποδείχθηκε με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο από τη σχετική τηλεφωνική συνομιλία που διέρρευσε και ουδέποτε διαψεύσθηκε- συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, έναν χρόνο μετά την έναρξή της, σε άλλο όμως επίπεδο. Τι άλλο από εξωθεσμική παρέμβαση είναι η συνάντηση παραγόντων της πολιτικής αγωγής με… τον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να …διαμαρτυρηθούν για την αργή πρόοδο της δίκης ή την αλλαγή της αίθουσας στην οποία διεξάγεται; Και ποια είναι η έννοια και το κύρος της τελευταίας όταν διαμέσου τέτοιων παρεμβάσεων, δίδονται λύσεις ή κινητοποιούνται διαδικασίες που τόσον καιρό παρέμεναν ανενεργές;

Ακούγεται επομένως μάλλον εκτός τόπου και χρόνου, η πρόσφατη δήλωση του υπουργού κ.  Παπαγγελόπουλου  ότι «οι παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη έχουν τελειώσει προ πολλού. Η μόνη παρέμβαση που γίνεται είναι ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς νιώθουν την ηθική υποστήριξη του υπουργείου για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό που δεν τους άφηναν τόσα χρόνια. Η δικαιοσύνη αναπνέει και δίνει αποτελέσματα και είναι μετρήσιμα…»

Αλλά αν αναλύσουμε την παραπάνω φράση τι συμπέρασμα βγάζουμε ακριβώς; Ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί «πεδίο λύσεως πολιτικών διαφορών» . Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει η επίσημη τοποθέτησή του ότι οι παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη γίνονταν…παλιότερα; Από πότε μέχρι πότε; Και ποιες υποθέσεις περιελάμβαναν αυτές οι παρεμβάσεις;

Αν αντίθετα κοιτάξει κανείς με προσοχή τις επίσημες τοποθετήσεις της ΝΔ σχετικά με την έτερη γνωστή υπόθεση του μεγαλοεπιχειρηματία, στην υπόθεση του οποίου φέρεται να έγιναν αντίστοιχες παρεμβάσεις , το πιο πιθανό είναι, ο μέσος πολίτης, να χάσει κάθε εμπιστοσύνη ακόμα και σ’ αυτή την έννοια της Δικαιοσύνης. Και αυτό γιατί η ίδια η ΝΔ, καταγγέλλει με τον ίδιο τρόπο για «παρεμβάσεις» τον υπουργό, ο οποίος με την ανωτέρω δήλωσή του, υπονοεί τη ΝΔ!

Είναι γνωστό σε όσους «παροικούν την Ιερουσαλήμ» της ελληνικής δικαιοσύνης ότι μεταξύ αυτών των υποθέσεων που έγιναν παρεμβάσεις  περιλαμβάνεται οπωσδήποτε και αυτή της Χρυσής Αυγής. Όχι μόνο με το γνωστό ηχητικό, αλλά και από τις κατά καιρούς δηλώσεις πολιτικών- ακόμα και του τότε κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ-  από την σωστή ερμηνεία των οποίων συνάγεται ότι ούτε η υπόθεση θα είχε οδηγηθεί με τη μορφή αυτή που έγινε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ούτε το περιεχόμενό της θα είχε τέτοια έκταση.

Λένε ότι η ποινική δίωξη είναι σαν την σφαίρα. Έτσι και την εξαπολύσεις, δεν μαζεύεται πίσω ούτε σταματάει και πρέπει να περιμένεις μέχρι το τέλος της πορείας της, οπότε ή θα βρει το στόχο της ή θα αστοχήσει.

Οι σκευωροί, κατά την εκτίμησή μου, στόχευσαν περισσότερο στον κρότο που θα κάνει το όπλο ρίχνοντας την σφαίρα και ελάχιστα στον στόχο. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά από την εξέλιξη της υπόθεσης.

Τώρα που γνωρίζουμε τα εντελώς στιγμιαία και επιπόλαια αποτελέσματα από τον ήχο της σφαίρας στα αυτιά όλων (ήχο που πολλαπλασίασαν ως ηχεία, με φανατισμό, τα ΜΜΕ), είμαστε σίγουροι ότι θα αποτύχουν και στον στόχο τους. Το παρήγορο είναι ότι πλέον το ξέρουν και αυτοί!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Δικηγόρος- ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου

(Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, Φ. 153) 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star