Πλήρης έλεγχος των δανειστών σε τράπεζες, κρατικά έσοδα και υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

Πλήρης έλεγχος των δανειστών σε τράπεζες, κρατικά έσοδα και υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων με υπογραφή Σύριζα - Ανέλ

Δόσεις 8, 9 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα έλεγχο σε όλα!

Την θεσμοθέτηση του πλήρους ελέγχου των θεσμών σε Τράπεζες, έσοδα και υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και την ταχεία ολοκλήρωση μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, επιβάλλει το αναθεωρημένο μνημόνιο, με αντάλλαγμα την καταβολή άλλων συνολικά 8,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ειδικότερα, με βάση τα κείμενα της νέας συμφωνίας που διέρρευσαν, η κυβέρνηση θα πρέπει και αυτό το καλοκαίρι να ολοκληρώσει μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, 15 προαπαιτούμενα, με στόχο να πάρει άλλα 2,8 δισ. ευρώ από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ώστε να ολοκληρώσει (μαζί με τα 7,5 δισ. ευρώ που έρχονται αυτό το μήνα) τη συνολική δόση των 10,3 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της δεύτερης υποδόσης, συνδέεται με το όριο διαθεσιμότητας των 2,8 δισ. ευρώ. Αν μέχρι τώρα δεν έχουμε υλοποιήσει το μνημόνιο του καλοκαιριού, τα χρήματα δεν είναι πια διαθέσιμα και θα συνδεθούν με νέο πακέτο προαπαιτούμενων.

Για τη συνέχεια, έχει μια λίστα με 56 μέτρα (μέχρι τον Μάιο ήταν 45 αλλά προστέθηκαν άλλα 11, τα οποία από τις ουρές της αξιολόγησης που συμφωνήθηκε, να μεταφερθούν από την πρώτη στην δεύτερη αξιολόγηση) που θα πρέπει να υλοποιήσουμε ως χώρα μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2017, ώστε να ολοκληρώσουμε και την δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να πάρουμε την τρίτη δόση του δανείου που υπολογίζεται στα 6,1 δισ. ευρώ.

Τα προαπαιτούμενα υποδόσης

Τράπεζες, υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεις. είναι ο κύριος όγκος των προαπαιτούμενων της δεύτερης υποδόσης, καθώς οι δανειστές επιμένουν στην ουσιαστική υλοποίηση όλων όσων ψηφίστηκαν τον Απρίλιο και τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα πρέπει να μετασχηματίσει την Γενική Γραμματέα Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή εσόδων, διορίζοντας διοικητικό συμβούλιο, δημιουργώντας αυτοτελή προϋπολογισμό, μεταφέροντας την πλήρη διοίκηση του προσωπικού. Δίνοντας δηλαδή εξουσίες για προσλήψεις και απολύσεις.

Οι δανειστές περιμένουν επίσης μέσα στον Ιούνιο τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ώστε να μπορούν να προτείνουν και αυτούς που θα είναι τα δικά τους μέλη. Παράλληλα βέβαια, θα πρέπει να συσταθεί και να οριστεί «περιουσία» της νέα Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ).

Στο πεδίο των εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεων ζητούν την κύρωση από την Βουλή της τελικής σύμβασης (αυτό που υπογράφηκε ήταν απλώς ένα μνημόνιο) για το Ελληνικό μέσα στον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της ομάδας έργου με την κοινοπραξία της Lamda Development και το κείμενο να περάσει από τη Βουλή. Στην ίδια κατεύθυνση θέλουν να προχωρήσει και η μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ μέσα στον Ιούλιο αναμένουν και την προώθηση του διαγωνισμού για την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Μέσα στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την κοινή οκταμελή επιτροπή που έχει ήδη στελεχωθεί με άτομα από το ΤΧΣ και τεχνοκράτες που έχουν υποδείξει οι θεσμοί.

Στα θέματα ενέργειας, περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.) και η τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων. Τα νέα τιμολόγια θα είναι κοστοστρεφή.

Τέλος για την υποδόση, υπάρχουν και ουρές στο ασφαλιστικό, στο οποίο περιλαμβάνονται η κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα και η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.

Η δεύτερη αξιολόγηση

Από τα 56 μέτρα και δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι και τον Ιούνιο του 2017, υπάρχουν και 11 που θα αλλάξουν ριζικά βασικούς τομείς του δημοσίου .

Οι υποχρεώσεις ξεκινούν από το κατάθεση του μεσοπρόθεσμου πλάνου δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2017 -2020, το οποίο θα έπρεπε να έχει εκδοθεί μέχρι και το τέλος Μαΐου, αλλά λόγω της καθυστέρησης που είχε η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο μήνα.

Προβλέπεται επίσης:

1. Η παρουσίαση – άμεσα – ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με την Οδηγία για τις Καθυστερήσεις Πληρωμών.

2. Η έναρξη της σταδιακής εφαρμογής του σχεδίου για το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε να ισχύσει πλήρως σε όλη τη χώρα μέχρι και το πρώτο τρίμηνο τα του 2017.

3. Στη δημόσια διοίκηση, προβλέπεται η έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας για την εφαρμογή της μεταρρυθμισμένης λειτουργίας του σχεδίου αξιολόγησης.

Προβλέπεται επίσης η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων με όχημα την διάταξη περί παγώματος μισθολογικών ωριμάνσεων και προσαγωγών. Θα πρέπει ακόμη να υιοθετηθεί νομοθεσία για εισαγωγή νέου μόνιμου σχεδίου κινητικότητας στο δημόσιο.

4. Στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου έρχεται το καυτό θέμα των εργασιακών, το οποίο αντιμετωπίζεται από το μνημόνιο με μια πολύ «γενική» διατύπωση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εναρμόνιση των πλαισίων μαζικών απολύσεων και βιομηχανικής δράσης και συλλογικές συμβάσεις με τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε. Παράλληλα προβλέπεται και υιοθέτηση ενοποιημένου σχεδίου δράσης για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και η κωδικοποίηση της εργασιακής νομοθεσίας το 2017.

5. Προβλέπεται επίσης ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να ξεκινήσει τον διαγωνισμό για την πώληση τουλάχιστον του 20% της ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.

6. Θα πρέπει να εφαρμοστεί το νέο νομικό πλαίσιο για τα κτηματολογικά γραφεία σε όλη την επικράτεια.

7. Η σύσταση της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων εκτός φαρμακείων θα πρέπει να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή.

8. Προβλέπεται επίσης να νομοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις για τα κοινωνικά επιδόματα. Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού προβλέπει την εξοικονόμηση 980 εκατ. ευρώ από τα κοινωνικά επιδόματα μέχρι και το 2018.

9. Θα πρέπει να υιοθετηθεί νομοθεσία για την ενίσχυση της θεσμικής, οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Θα πρέπει επίσης να τροποποιηθεί η όποια πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία. για να αντιμετωπιστούν ζητήματα, που αφορούν σύγκρουση συμφερόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της στελέχωσης του εσωτερικού νομικού γραφείου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

10. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του νόμου εταιρικής φορολόγησης στo ΙΤC. Ανάπτυξη οχημάτων συλλογικών επενδύσεων. Αναθεώρηση της φορολογικής νομοθεσίας που έρχεται σε σύγκρουση με το ITC. Αναθεώρηση του TCP για συνεργασία στους οικονομικούς ελέγχους. Αναθεώρηση της επέκτασης των φορολογικών πιστοποιητικών. Μεταρρύθμιση του ΚΕΔΕ. Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την είσπραξη του φόρου επί εισοδήματος, που παράγεται από offshore χαρτοφυλάκια.

11. Μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 προβλέπεται ότι θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.

enikonomia.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/plhrhs-elegchos-twn-daneistwn-se-trapezes-esoda-kai-upertameio-apokratikopo#ixzz4BXH4qLxT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star