ΗΠΑ: Ο Ερντογάν εγκαινίασε τουρκικό ισλαμικό κέντρο

Χωρίς τίτλο.jpg

Το μεγαλύτερο ισλαμικό κέντρο στον δυτικό ημισφαίριο είναι το προϋπολογισμού 100 εκ. δολλαρίων κέντρο Diyanet, ένα σύμπλεγμα τζαμιού, πολιτιστικού κέντρου, υπόγειου αθλητικού κέντρου, ξενώνα, λουτρών και άλλων εγκαταστάσεων που εγκαινίασε στο Μέρυλαντ, λίγο έξω από την πρωτεύουσα Washington, ο τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, το Σάββατο 2 Απριλίου. «Ονειρευόμουν αυτή την μέρα, και τώρα είναι πραγματικότητα», είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο Ερντογάν ο οποίος βρισκόταν ήδη μια εβδομάδα στις ΗΠΑ, για την Σύνοδο Κορυφής για τα πυρηνικά,  επιτέθηκε εναντίον των Αμερικανών υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές της χώρας, κατηγορώντας τους για αντι-ισλαμική και αντιτουρκική ρητορική. Και τόνισε μέσα σε χειροκροτήματα ότι «οι Μουσουλμάνοι δεν πρέπει να εξαναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα στο να είναι Μουσουλμάνοι και το να είναι Αμερικανοί».

Παρόμοιο συγκρότημα θέλει να χτίσει και η Ενωση Τούρκων Καναδά, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post o ταμίας της Ένωσης.

Το σύμπλεγμα των οικοδομημάτων αλλά κυρίως το τζαμί αποτελεί μια επιχείρηση επίδειξης δύναμης και πλούτου κατά το παράδειγμα της διπλωματίας των Οθωμανών Σουλτάνων. Στο κέντρο του συμπλέγματος βρίσκεται το 1879 μ2 τζαμί,  κατασκευασμένο με μάρμαρο και φύλλο χρυσού από τεχνίτες που πήγαν από την Τουρκία. Από την Τουρκία πήγαν και τα πλακάκια, τα ξυλόγλυπτα και τα διακοσμητικά από φίλντισι. Οι τέσσερις κολώνες, στις οποίες στηρίζεται ο θόλος, μεταφέρθηκαν από τις επαρχίες της Κωνσταντινουπόλεως, του Εσκί Σεχίρ, του Αφιόν Καραχισάρ και του Τοκάτ (στον Εύξεινο Πόντο, η ελληνική Ευδοκιάς).

Έξω από το κέντρο μερικές εκατοντάδες συγκεντρωμένοι, κυρίως Κούρδοι, καθώς και δημοσιογράφοι, δέχθηκαν τους προπηλακισμούς και τον ξυλοδαρμό από τούρκους της ομάδας ασφάλειας του Ερντογάν. Ένα ακόμη δείγμα της ισλαμικής (και τουρκικής) «ανεκτικότητας». Σύντομα και στην Ελλάδα.

(ΕΜΠΡΟΣ, Φ. 144) 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star