6-2-1934: Η εξέγερση του Παρισιού και ο Έλληνας της ACTION FRANCAISE

12670553_1554783371500705_3473729237766716664_n

Άρθρο από την εφημερίδα “Εμπρός”

Στις 6 Φεβρουαρίου 1934, μετά από πρόσκληση πατριωτικών οργανώσεων, δεκάδες χιλιάδες Γάλλων εκ των οποίων πολλοί βετεράνοι του Α’Παγκοσμίου Πολέμου, διαδήλωσαν στο Παρίσι εναντίον της διαφθοράς των πολιτικών. Αφορμή ήταν το σκάνδαλο Σταβίνσκυ. Ο εβραίος απατεώνας είχε εκδώσει πλαστά ομόλογα, τα οποία θεωρήθηκε ότι προκάλεσαν την κρίση. Είχε στενές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα και βρέθηκε νεκρός.

Η διαδήλωση εξελίχθηκε σε λαϊκή εξέγερση. Η ανεργία, η διαφθορά και τα σκάνδαλα προκάλεσαν την εξέγερση της κοινής γνώμης. Οι Εθνικιστές, επικεφαλής της αντίστασης της πραγματικής Δημοκρατίας, αυτής του Λαού, υποστήριζαν ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα όχι μόνον αδυνατούσε να αυτοκαθαρθεί, αλλά ήταν και η αιτία των δεινών.

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας «Κάτω οι κλέφτες» συγκεντρώθηκαν από διάφορες γειτονιές του Παρισιού, έξω από την Βουλή. Επικεφαλής των οργανώσεων που συμμετείχαν ήταν η θρυλική Action Francaise του Charles Maurras. O Maurras, 64 ετών τότε, ήταν συγγραφέας, ποιητής και φιλόσοφος. Διετέλεσε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας μέχρι την σύλληψη του τον Σεπτέμβριο του 1944 και την καταδίκη του ως υποστηρικτού της κυβερνήσεως του Vichy του Στρατηγού Πεταίν. Ηταν αντίθετος με την Γαλλική Επανάσταση και δημιούργησε το κίνημα του Εθνικού Καθολικισμού, το οποίο έθετε υπεράνω όλων την Πατρίδα, και θεωρείται εκ των προδρόμων του Φασισμού. Φυλακίστηκε μέχρι το 1952 όταν του δώθηκε άδεια να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο, όπου και πέθανε.

Την νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου 1934, η Δημοκρατία του Γαλλικού Κοινοβουλίου  δεν δίστασε να διατάξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Χίλιοι διαδηλωτές τραυματίζονται. Εικοσι δύο διαδηλωτές πέφτουν νεκροί για τις Ιδέες τους και την αγάπη τους για την Πατρίδα, εκ των οποίων τέσσερεις είναι μέλη της Action Francaise, ανάμεσά τους και ένας Έλληνας. Στον κατάλογο των νεκρών που δημισιεύθηκε στις εφημερίδες της εποχής  αναγράφεται ως Costa Cambo και σημειώνεται ότι είναι Έλληνας. Τραυματίστηκε πολλαπλά την νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου και πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου από τα τραύματά του. Ήταν μουσικός, άνεργος, 42 ετών.

Η εφημερίδα L’Action Francaise κυκλοφορεί την επομένη της δολοφονικής επίθεσης της Δημοκρατίας εναντίον των Εθνικιστών με τον τίτλο «Μετά τους κλέφτες, οι δολοφόνοι». 

Δέκα χρόνια μετά, στις 6 Φεβρουαρίου 1945 η Δημοκρατία τους εγκληματεί ξανά. Δολοφονεί τον Εθνικιστή ποιητή και συγγραφέα Robert Brasillach. Την παραμονή της εκτελέσεώς του, γράφει:

Οι τελευταίες φλόγες συνεχίζουν να λάμπουν
Την δυσδιάκριτη μέρα που έπεσαν οι δικοί μας.
Με έντεκα χρόνια καθυστέρηση, θα γίνω λοιπόν, δικός σας;
Σας σκέφτομαι απόψε, νεκροί του Φεβρουαρίου.

ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΠΑ

 

One reply to “6-2-1934: Η εξέγερση του Παρισιού και ο Έλληνας της ACTION FRANCAISE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star