Για να μην ξεχνάμε τι θα πει κομμουνισμός

cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf12

Ιωάννης Σκουλικάρης: Ο στρατιώτης Σκουλικάρης από την Κρήτη, υπηρετούσε την θητεία του όταν συνελήφθη από τους κατσαπλιάδες του Καπετάν-Γιώτη, κατά κόσμον Χαρίλαου Φλωράκη, την 1η Ιανουαρίου 1949. Αφού τον μαχαίρωσαν σε διάφορα σημεία του σώματός του και του έκοψαν την μύτη και τα αφτιά, επιχείρησαν να τον αποκεφαλίσουν. Επειδή λιποθύμησε, οι δήμιοί του θεώρησαν ότι είναι νεκρός, και έτσι δεν ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους. Όταν συνήλθε, έφτασε στην τοποθεσία Μεταλλεία Δομοκού όπου τον περισυνέλεξε ο Εθνικός Στρατός.

• Κωνσταντίνος Λώζος: Έχασε τα λογικά του σε ηλικία 15 ετών από την ημέρα που οι κομμουνιστές έσφαξαν τον πατέρα του μπροστά στα φοβισμένα μάτια του στο Καρπενήσι.

• Σάββας Κοτζαμάνης: Έχασε τη ζωή του από μέλη του ΔΣΕ, λίγο έξω από την Αριδαία Πέλλας. Λίγο αργότερα στραγγάλισαν την ενάμισι έτους κόρη του Ελένη, αφού την βίασαν.

• Γρηγόριος Κοντοβουνιώτης: Την 16η Ιανουαρίου 1946, στις Κροκεές Λακωνίας, ο δικηγόρος Κοντοβουνιώτης, οργανωμένος Εθνικόφρων, βρίσκεται στο λεωφορείο για τη Σπάρτη, έχοντας μαζί του τον 5χρονο άρρωστο γιο του, Αναστάσιο, προκειμένου να τον πάει στον γιατρό. Μαζί του ταξιδεύουν και δυο ακόμη φίλοι του, επίσης οργανωμένοι εθνικόφρονες, οι Ν. Σακελλαρόπουλος και Ν. Κουλάκος. Έξι χιλιόμετρα από τις Κροκεές, ένοπλοι κομμουνιστές σταματούν το λεωφορείο, διατάζοντας όλους τους επιβάτες να κατέβουν. Ξεχωρίζουν τον Κοντοβουνιώτη με το παιδί του και τους δυο συναγωνιστές του. Ο δικηγόρος, προαισθανόμενος το τι θα επακολουθήσει, παρακαλεί τους αντάρτες να αφήσουν ελεύθερο το παιδί και να σκοτώσουν τους τρεις ενηλίκους. Αφού αρνήθηκαν ικετεύει για δεύτερη φορά, να τον σκοτώσουν πριν το παιδί του. Αντί άλλης απάντησης, τον τραυματίζουν και αρχίζουν να βασανίζουν το παιδί του μπροστά στα μάτια του, με μαχαίρι. Αφού χαράσσουν στο στήθος του παιδιού το γράμμα «Χ», στην οργάνωση στην οποία υποτίθεται ότι ήταν μέλος ο πατέρας του, πετάνε το κορμί του, πάνω στον αιμόφυρτο πατέρα του και το αποτελειώνουν με μια σφαίρα κάτω από το σαγόνι. Την ίδια τύχη είχαν και οι υπόλοιποι.

• Ελένη Παπαδάκη: Στις 21 Δεκεμβρίου του 1944, συνελήφθη από την ΟΠΛΑ με την κατηγορία του ‘’φιλογερμανισμού’’ και ότι υπήρξε δήθεν ερωμένη του κατοχικού πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη. Έπειτα την οδήγησαν στα Διυλιστήρια της Ούλεν, και μπροστά σε ένα λάκκο, την έγδυσαν με τη βία, την προπηλάκισαν και την εκτέλεσαν. Ο δήμιός της, Βλάσης Μακαρόνας, κατηγορήθηκε από τον εντολέα της δολοφονίας της, καπετάν Ορέστη, ότι έκανε σαμποτάζ, επειδή την εκτέλεσε με μπιστόλι και όχι με τσεκούρι(αν και το κορμί της έφερε σημάδια από μαχαιριές και τσεκουριές). Λόγω της δημοφιλίας της ηθοποιού το ΚΚΕ αναγκάστηκε αργότερα να καταδικάσει την δολοφονία της ως ‘’σφάλμα’’.

Τ.Π.

(Φ. 118) 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star