ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ: Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία: Φορολογικοί παράδεισοι στα σύνορά μας

01.qxp

Δεν έχουν τελειωμό οι πανηγυρισμοί των γειτόνων μας από την καθολική, με ελάχιστες εξαιρέσεις, επιβολή του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23%, σε όλες σχεδόν τις συναλλαγές εντός της ελληνικής επικράτειας.

Από την Αλβανία μέχρι και την Τουρκία οι άσπονδοι φίλοι που μας περιτριγυρίζουν με αρπακτικές διαθέσεις, έχουν κάθε λόγο να χαίρονται, αφού θεωρούν την συγκεκριμένη εξέλιξη ως θεόσταλτο δώρο, προκειμένου να γονατίσουν την χώρα μας, πλήττοντάς την στην αχίλλειο πτέρνα της: την οικονομία.

Πράγματι, μετά το «μάννα εξ ουρανού» που τους έστειλε η κυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου, ετοιμάζονται να δημιουργήσουν φορολογικούς παραδείσους κατά μήκος των συνόρων τους με την Ελλάδα αλλά και στα μικρασιατικά παράλια, απέναντι ακριβώς από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Θα πρόκειται για τεράστια «duty free» όπου τα μόνα νομίσματα που θα γίνονται δεκτά θα είναι το ευρώ και το αμερικανικό δολάριο, ενώ δεν θα επιτρέπεται, πλην υψηλόβαθμων αξιωματούχων και της ντόπιας επιχειρηματικής ελίτ, η είσοδος σε αυτά υπηκόων των κρατών αυτών.

Κοινός στόχος των παραπάνω δεν είναι μόνο να υφαρπάξουν, λόγω των πολύ χαμηλών φορολογικών συντελεστών που θα έχουν στις συγκεκριμένες ζώνες, τους τουρίστες που διαφορετικά θα επέλεγαν ως ταξιδιωτικό προορισμό την χώρα μας αλλά να προσελκύσουν και Έλληνες πολίτες.

Ως δέλεαρ για τους τελευταίους, θα προσφερθούν οι πολύ φτηνές τιμές στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που ήδη ανεγείρονται εκεί, οι οποίες θα είναι υποπολλαπλάσιες αυτών που θα ισχύσουν στην Ελλάδα από το 2016, αλλά και η δυνατότητα αγοράς με πολύ χαμηλό κόστος φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, ειδών ένδυσης και ρουχισμού, κοσμημάτων κ.ά.

Ειδικότερα η Βουλγαρία που ανήκει μεν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι στην Ευρωζώνη, διαθέτοντας εθνικό νόμισμα (λέβα), σχεδιάζει να καθορίσει tax free ζώνες μεταξύ Σαντάνσκι και Πετρίτσι.

Από την πλευρά της η Τουρκία έχει επιλέξει τις αντίστοιχες περιοχές που περιλαμβάνουν μέχρι την Ανδριανούπολη και την Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει όλη η παραλιακή ζώνη που ξεκινά από το Τσεσμέ που βρίσκεται απέναντι από την Χίο, το Ντιντίμ (κοντά στην Λέρο), την Μαρμαρίδα (σε απόσταση διάπλου βάρκας από την Ρόδο).

Σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες της γείτονος χώρας, ήδη κατά μήκος των μικρασιατικών παραλίων που απέχουν «μια ανάσα» από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ανεγείρονται πολυτελείς εγκαταστάσεις διαμονής των Ελλήνων κι άλλων Ευρωπαίων επισκεπτών, ενώ όλες οι αγορές εντός των ζωνών που θα δημιουργηθούν, θα έχουν μηδενικό φορολογικό συντελεστή.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ίδιοι, εξετάζεται μήπως οι Έλληνες επισκέπτες μπορούν κατά την επιστροφή τους να δύνανται να μεταφέρουν τρόφιμα (κρέατα, τυριά, αλλαντικά κ.λπ.) σε ειδικά ψυγειάκια, τα οποία μετά το άδειασμά τους θα τα παραλαμβάνει τοπικός εκπρόσωπος των αφορολόγητων τουρκικών σούπερ μάρκετ που θα στηθούν στα μικρασιατικά παράλια.

Προκειμένου δε οι Έλληνες καταναλωτές (μόνιμοι κάτοικοι των νησιών και παραθεριστές) να προτιμήσουν για τα ψώνια τους τις απέναντι ακτές, θα υπάρξει είτε δωρεάν μεταφορά σ’ αυτές, αν ο λογαριασμός που θα κάνουν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό ή σε κάθε περίπτωση θα μπει μειωμένο εισιτήριο.

Τα ίδια πάνω – κάτω θέλουν να κάνουν και οι Αλβανοί σε όλο το μήκος του παράκτιου μετώπου που συνδέει τα Σύβοτα με την Χειμάρρα, αλλά και στην περιοχή αμέσως με- τά το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς.

Όσο για τα Σκόπια, εδώ και καιρό προσφέρουν δελεαστικές τιμές στους Έλληνες των νομών της Βορείου Ελλάδας και μάλιστα είναι προ των πυλών η δημιουργία Βιομηχανικού, Βιοτεχνικού και Εμπορικού Πάρκου στην πεδιάδα της Γευγελής, με το κόστος για όσες επιχειρήσεις εγκατασταθούν εκεί να ανέρχεται σε 200 ευρώ μηνιαίως.

Προκειμένου δε να λειτουργήσει μια εταιρεία στην ίδια περιοχή, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληρώσει μόλις 100 ευρώ, με τα παράβολα και τα τέλη.

Το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για ίδρυση ΕΠΕ καθορίσθηκε στο 0,5 ευρώ, ενώ για τις Α.Ε. τα 5000 ευρώ.

Και φυσικά δεν χρειάζεται να περάσει κανείς από υγειονομικό, πυροσβεστικό, δημοτικό έλεγχο και να πρέπει να περιμένει έως και τρεις μήνες (όπως γίνεται στην Ελλάδα) προκειμένου να κάνει έναρξη των δραστηριοτήτων του.

Το τουρκικό σχέδιο

Μια άλλη παράμετρος που πολλοί δεν την γνωρίζουν είναι ότι ανάμεσα στις γεωπολιτικές σκέψεις της Άγκυρας είναι η δημιουργία «κοινωνικού παντοπωλείου» μόνο για μουσουλμάνους, όχι μόνο στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή της Θράκης, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας και ειδικά στο Λεκανοπέδιο Αττικής και την Θεσσαλονίκη.

Με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ομόθρησκούς τους λαθρομετανάστες, θα καταφτάνουν «καραβάνια αφθονίας» σε περιοχές όπου διαβιοί μεγάλος αριθμός «πιστών του Αλλάχ».

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Κι επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για το δήθεν ευνοϊκό καθεστώς που απολάμβαναν μέχρι πρότινος τα νησιά του Αιγαίου, πρέπει να τονίσουμε ότι σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης πριμοδοτούν περιοχές τους με χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης.

Για παράδειγμα, η Γερμανία δεν επιβάλλει καθόλου ΦΠΑ στην νήσο της Ελιγολάνδης που είναι ίσως το μεγαλύτερο duty free της Βορείου Ευρώπης, όπως και στο Μπίσινγκεν στα γερμανοελβετικά σύνορα.

Η δε Ισπανία εξαιρεί από το ΦΠΑ τις Κανάριες νήσους και τις πόλεις Θέουτα και Μελίγια, που βρίσκονται στο λεγόμενο Ισπανικό Μαρόκο.

Ακόμη και η Φινλανδία δεν επιβάλλει ΦΠΑ στα νησιά Ώλαντ, ενώ στην Γαλλία υπάρχουν ολόκληροι νομοί που εξαιρούνται του συγκεκριμένου φόρου ή έχουν πολύ χαμηλό συντελεστή όπως η Κορσική όπου ο συντελεστής στα περισσότερα προϊόντα είναι στο 0,9%.

Αλλά και η Πορτογαλία, στον τουριστικό παράδεισο της Μαδέρας και στις Αζόρες εφαρμόζει συντελεστές της τάξεως κατά μέσο όρο του 5%.

Τουλάχιστον σε τρεις πολυσύχναστες περιοχές της Ιταλίας (η διοικητική περιφέρεια του Λιβίνιο, μέρος της επαρχίας του Κόμο και η λίμνη του Λουγκάνο) δεν επιβάλλεται φόρος προστιθέμενης αξίας, ενώ και η Αυστρία έχει χαμηλό συντελεστή στις γειτονικές επαρχίες της με την Σλοβενία.

Τελικά φαίνεται πως η εκτόξευση του ΦΠΑ σε δυσθεώρητα ύψη το μόνο που θα επιφέρει θα είναι να χαροποιήσει ακόμη περισσότερο όλους όσοι μας επιβουλεύονται εθνικά και οικονομικά. Ούτως ή άλλως το νέο μνημόνιο έγινε ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό, δηλαδή τον αφανισμό της εθνικής οικονομίας ώστε να καταστεί πιο εύκολη και η εθνική υποδούλωσή μας.

Γ. ΦΡΑΓΚΟΣ

(Φ. 118)

πηγή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star